Fondsparande
Sök:

Fondsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Louise

Den här artikeln publicerades 2017-08-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fondsparande

Jag är precis ny på detta med sparande så jag kan nästan ingenting. Har läst på lite grann och nu vågat mig på att placera 40 000 kronor i fonder. Har inte räknat om allt i % så som du anger i dina portföljer. Går det att räkna om på sidan eller måste man räkna om själv till %? Har Avanza.

Kommer inte månadsspara men så jag placerade pengarna direkt i dessa:

avanza zero: 15.000

Länsförsäkringar global indexnära: 4.000

Spiltan aktiefond investmentbolag: 10.000

SPP aktiefond Europa: 1.000

Kommer sätta in 10.000 i Spiltan aktiefond Sverige.

Kikade nyss på mitt konto för jag var nyfiken, på 2 dagar har jag förlorat nästan 300kr. Brukar det vara så men löna sig på längre sikt?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Just det, undrade också om detta var en okej placering. Är helt grön på detta med ekonomi.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!
  Jag är i 20-årsåldern så jag har ingen aning om jag kommer behöva pengar till tex bostadsrätt, men har lite sparpengar sen jag var liten (alltid varit sparsam med ex födelsedagspengar och inte köpte så mycket så har en buffert). En del har jag i Avida sparkonto, har nyss placerat där efter att ha haft alla pengar på ett konto med 0% ränta hela livet. Vad vet du om Avida? Är de bra?
  I allafall tänkte jag prova på detta med fonder och har läst lite böcker och lite här på bloggen. Är väldigt försiktig och feg av mig men tänkte börja med dessa 40.000 i fonder.
  Vet som sagt inte hur länge jag kan låta dem vara men förhoppningsvis 5-10 år. Hur skulle du rekommendera att jag fördelar dem fonder? Skriv gärna i summa och inte procent.
  Förlorar jag inte pengar om jag tar ut dem ur fonderna och omfördelar?
  Är också osäker på hur mycket jag ska våga? Om jag ska ha majoriteten av pengarna på sparkonto hos Avida eller om jag ska ha mera i fonder. Men vet inte om jag törs, vill inte att det ska gå ner och vet inte om jag kommer behöva använda dem och isåfall när.

  Så så tacksam för svar. Är precis nybörjare och man vet inte vem ska lita på (lita inte på rådgivare har man ju läst 😉)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Louise

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Roligt att du vill börja spara i fonder.

De fonder du har valt är helt ok, men jag skulle nog ändra på den procentuella allokeringen för varje fond.

I nuläget ser din portfölj ut så här :

 

Svenska fonder

Avanza Zero : 15,000/40,000 = 37,5%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag : 10,000/40,000 = 25%

Totalt svenska fonder : 62,5%

 

Utländska fonder 

SPP aktiefond Europa : 1000/40,000 = 2,5%

LF global indexnära : 4,000/40,000 = 10%

Totalt utländska fonder : 12,5%

 

Jag skulle nog säga att fördelningen borde vara tvärtom. Att du har 60-70% i globala fonder och ca 10-20 % i svenska fonder och lite räntefonder.

Utöver det vill du också sätta in ytterligare 10,000 kr i Spiltans aktiefond Sverige och du är då uppe i över 70% placerat på den svenska börsen. Det är alldeles för mycket anser jag.

Börsen i Sverige har gått fram starkt men fallhöjden är desto högre och att börsen är väldigt liten globalt sett.

Hur länge tänkte du att spara? För beroende på spartid, kan du ha med räntefonder i portföljen (dessa agerar som dämpande krockkudde när börsen går ner och givetvis dämpar dessa även uppgångar. men man sover lite bättre på nätterna!).

Jans nybörjar portfölj rekommenderar t ex 40% räntefonder och 60% aktiefonder. Då har du en rätt bra krockkudde där börsens svängningar inte kommer att vara lika stora i din portfölj.

Läs gärna denna som innehåller mycket matnyttig information :

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Börsen har under sommaren och sensommaren gått ner och detta är ett helt normalt tapp. Stora börsras kan också inträffa där kanske uppemot hälften av dina investeringar försvinner. Men långsiktigt återhämtar sig börsen men vad som klassas som långsiktigt är ju väldigt individuellt! En del kanske tycker att 5-7 eller 10 år är långsiktigt, andra menar att 20 år eller mer eller långsiktigt. Jag tillhör den senare skaran.

Så bestäm dig först och främst hur länge du tänkte investera på börsen och då kan vi kolla vilken portfölj som är mest optimal för dig.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-31 klockan 00:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.