fondsparandet till barnet har gått upp kraftig, dags att säkra?
Sök:

fondsparandet till barnet har gått upp kraftig, dags att säkra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: fondsparandet till barnet har gått upp kraftig, dags att säkra?

Hej

Vårt barn har ett fondkonto på SEB, startat av mormor och morfar. Nu har det vait en kraftig uppgång på sista och värdet har ökat 64 %. Vi känner att eftersom barnet har 2 år kvar till 18 år och marknaden känns väldigt ostabil så kanske man borde säkra pengarna? ta ut dem helt enkelt… vad råder ni oss till ?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, här kommer lite tankar.

Att marknaden känns ostabil är inte det ni ska fokusera på.

Däremot om pengarna ska användas om 2 år är det nog läge att sälja kanske det mesta av aktiefonderna som jag gissar att det är. Helt enkelt för att tidshorisonten är för kort för att vara på börsen.

Men ska verkligen pengarna användas på 18-års dagen? Fick själv ett fondkonto av mormor och morfar men använde inte pengarna förrän jag var 27 och köpte första lägenheten. Innan dess hyrde jag bostad pga studier och utlandsjobb. Men det var ju min situation. Om kontot står i barnets namn kanske ni ska prata om detta tillsammans, om barnet har planer redan nu?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja två år är för kort tid för börsen. Sparkonto eller kanske en företagsobligation?

Sparkonto 1-2 år

räntefond 2-3 år

aktiefond 5-10 år

 

mellan 3-10 år? Blandfond

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-01 klockan 09:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂