Fondvärde vid kronkrash.
Sök:

Fondvärde vid kronkrash.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Fondvärde vid kronkrash.

Lek med tanken att kronan totalt kraschar. Borde inte påverka världsekonomin nämnvärt mycket. Vad händer med värdet på min globalfond? Företagen i fonden borde vara värda ungefär lika mycket. Kan då fondföretaget sälja av i tillexempel dollar eller Euro istället?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingenting händer med värdet. Sverige står för bara 1% av den globala kapitalmarknaden.

Svaret på den andra frågan beror på vad som menas med ”totalt kraschar”. Kronan kommer inte försvinna. Någon valuta måste vi ju använda som betalmedel? Sjunker kronan i värde (t.ex. hyperinflation) får du fler kronor per fondandel vid inlösen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Icke valutasäkrade fonder som investerar i tillgångar som inte är noterade i SEK går upp om SEK går ner. Vissa svenska globalfonder har viss valutasäkring, så de går inte upp lika mycket, men går heller inte ner lika mycket om kronan skulle stärkas.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En sak jag faktiskt inte tänkt på innan. Men detta borde ju då inte synas i grafen för en fond på typ Avanza då, iom att axeln är i %-enheter? https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/878733/avanza-global

  Dvs fondgraferna berättar inte hela historien om hur en portfölj hade gått om jag investerat i fonden 1 år sedan tex, utan mitt slutvärde i kronor på mitt innehav hade varit något annat beroende på hur kronan har varierat under den tiden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  En annan Erik
 2. Vit pil

  Är det aktivt förvaltade fonder? Jag känner nämligen inte till några hedgade globala indexfonder. Hade gärna velat se hur dom presterar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  En annan Erik!
  Rätt uppfattat av dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-12 klockan 22:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂