För bra för att vara sant?
Sök:

För bra för att vara sant?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Vän av ordning

ställde för sedan frågan: För bra för att vara sant?

Man hör ofta ”om något låter för bra för att var sant, så är det förmodligen det”.

Dvs att jag med min pisselön på 22 000kr/mån har chans att bli mångmiljonär och ekonomiskt oberoende? Det låter för bra för att vara sant nästan.

Om det är så lätt att bli stormrik varför är då nästan varenda en människa i världen fattiga som kyrkråttor? Varför måste man har 3 jobb i USA, kapitalets högborg, för att överhuvudtaget kunna överleva?

det är något som inte stämmer här. Jag står inför ett livsavgörande val.  Ska jag viga mitt liv åt sparande och investeringar Dvs leva under mina tillgångar under hela livet för att inse alldeles för sent att jag har levt som en fattiglapp men att banken är spräng fylld med pengar? Dvs utifrån sett har jag haft samma standard som en arbetslös och har bara varit rik på pappret så att säga.

hur är det möjligt att inte varenda en amerikan är mångmiljardärer? I landet där alla möjligheter finns.

Det måste finnas en komponent som man inte talar högt om. Det där som ”går att läsa mellan raderna” Det som gör att vissa alltid vinner när andra alltid förlorar.

 

Förlåt om jag låter arg. Jag vill tro på systemet men det verkar för sjukt för att vara sant. Jag håller på att åsidosätta alla i min familj här för att jobba extra och investera så hårt det bara går. Att investera 10% är meningslöst, det kommer jag ingenstans på. Jag har 35 år på mig att få ihop 27 årslöner.

Är det lönt att försöka menar jag, tror ni det är möjligt? Eller kommer man bara förorsaka hela sitt liv?

 

marknaden har funnits så länge varför är inte fler rika menar jag om det är så lätt? Varför har vi en så enormt utbredd fattigdom i världen?!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det som är bra med kapitalismen är att alla har en chans. Det som är tråkigt är om man själv hamnar i den där kategorin som saknar alla bra verktyg för att nå dit.

Från ett filosofiskt och generellt perceptuellt perspektiv behöver vi fattiga och rika för att diverse grupp ska veta om att dom är just det ena eller det andra. Betyder inte att det måste vara så men det är en direkt konsekvens av hur vi opererar.

Jag tycker inte du ska oroa dig för varken det ena eller det andra. Lev som du vill och investera det belopp du känner dig bekväm med. Sparar du 500 kr i månaden i ett år har du mer på ditt ISK än vad många ens har att leva på – och detta trots om börsen tillika kraschar.

Njut av livet istället :)

Kanske en klen tröst i sammanhanget – men det är ändå det viktigaste.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Just i detta fallet finns det inga hakar, om man följer en investeringsstrategi benhårt under en viss tid så är det fantastiskt. Problemet är att vi är människor med impulser, känslor och saker som inträffar under ett liv. Många är otåliga och bryr sig ej om framtiden utan vill ha saker NU, så dom tar sig aldrig tiden att börja med sparande, eller så vet dom helt enkelt inte om potentialen av investeringar och ränta-på-ränta effekten.

Det är en ganska stor okunskap om aktier i samhället, och majoriteten av människor förstår sig faktiskt inte på det, bryr sig helt enkelt inte.

Teoretiskt är det så bra som det låter men I praktiken fallerar det eftersom vi är lata, känsliga individer.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De flesta är panka i USA eftersom det är normalt och allmänt accepterat att ha tiotusentals dollar, ja hundratusentals kronor, i krediter för shopping skor, kläder, leksaker restauranger etc. Det är en annan mentalitet och det anses patriotisk att spendera för landet så det skapar jobb och skatteintäkter. Man lever ständigt på gränsen och minsta gupp så kraschar man.

Men om man istället lever under sina tillgångar  skaffar sig en buffert och möjlighet till att pröva sig fram och ge sig på möjligheter när de dyker upp, eller faktiskt skapa möjligheter själv?

Tänk på att om du följer strömmen hamnar du bland alla andra. Så det är upp till dig vad du gör härnest.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har du tänkt på ränta på räntaeffekten? Sparar du 2000 kr per månad i 35 år med 6 procents avkastning får du ihop 2, 8 miljoner.

Min första månadslön var 1400 kr för mängder av år sedan. Detta motsvarar väl idag en köpkraft på 14 000 kr. Jag började med att spara 75 kr per månad och höjde därefter mitt sparande i takt med löneökningarna. Jag har dock aldrig varit i närheten av att spara 10 procent av min lön.

Jag har ingen anledning att redovisa min ekonomiska ställning. Låt mig bara säga att jag lever gott och unnar mig en hel del.

Spara regelbundet  med rimliga belopp så kommer du att lyckas bra. Tar du i för mycket är risken stor  att du tappar sugen och slutar att spara.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-06 klockan 19:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.