För dyra fonder
Sök:

För dyra fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Bottman

ställde för sedan frågan: För dyra fonder

Hej!

Jag har placerat i Lannebo Vision och Swedbank Robur Ny Teknik, dom har gett bra avkastning men har höga avgifter. Har du tips på liknande fonder med lägre avgift?

MVH Johan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är aktivt förvaltade fonder båda två och svårt att hitta billigare alternativ eftersom de är just aktivt förvaltade.

Lannebo Vision har 31 bolag och 85% i USA. Flera av deras 10 största innehav finns även i globala indexfonder, men i mindre andel. Orsaken till att Vision går bra är just att bl.a. Apple, Microsoft, Google, Amazon har gått väldigt bra senaste åren och Vision har stora poster i dessa bolag.

Ny Teknik är en nischfond och inget jag vill ha i min portfölj trots att den har bättre avkastning. Jag tycker det är för hög risk.

Ett alternativ till Lannebo Vision skulle kunna vara en ren USA-fond för runt 0,20% (t.ex. Swedbank Robur Access USA eller LF USA Indexnära). De har runt 500 bolag i USA, men den har inte gjort samma utveckling som Vision.

Både Vision och Access USA har stor exponering mot dollarn vilket kan innebära ett tapp om dollarkursen går ner.

Om dessa är de enda fonderna du har och är villig att ta hög risk så kör på. Tänk på att avkastningen alltid är EFTER avgift. En dyr fond behöver nödvändigtvis inte vara dålig, däremot måste den alltid prestera sin avgift över index för att det ska vara värt det, om du förstår hur jag menar.

Exempel:

Fond 1 har reellt ökat 10%. Fond 2 har också ökat 10%. Fond 1 kostar 0,20% och då är din behållning 9,8%. Fond 2 kostar 1,8% och din behållning är 8,2%. För att du ska få lika mycket i behållning i fond 2 som i fond 1 måste fond 2 göra ca 1,6% mer än fond 1.

Som ett samlat svar på din fråga; nej, jag har inga tips på billigare fonder som gör samma sak. Fonder med lägre avgift är i princip alltid indexfonder.

/Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-12 klockan 10:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.