För få fonder?
Sök:

För få fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isabel

ställde för sedan frågan: För få fonder?

NybörjarPortföljen med 10 fonder har Jan i sina artiklar beskrivit som ”rekommenderad”. Dock ges även exempel på den förenklade nybörjarportföljen med endast 3 eller till och med 2 fonder om man skippar guldet.

Vilka nackdelar finns med att spara i endast 1 global indexfond (ex Avanza global)  samt 1 räntefond, ex Spiltan?

Skulle Du själv som svarar på frågan, som förmodligen har kunskap i ämnet, spara på det sättet?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att du missar tillväxtmarknader som Avanza emerging markets. Annars så tycker jag att det är ett utmärkt val. Finns en podd med ekonomiprofessorn från sthlm som rekommenderade en billig globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Precis som Philip skriver finns det inte många nackdelar med en sådan enkel portfölj förutom att man inte täcker alla marknader/regioner/bolagsformer som finns där ute.

  Själv började jag med 14+ fonder, läste på lite… bantade ner till 8 och nuförtiden har jag endast 4 fonder.

  En globalfond, en global småbolagsfond, en emerging markets fond och sedan xact högutdelande (som ”sverige-fond”+ mera). Total avgift 0,21%. En räntefond(mix) har jag inte utan jag lägger 10% av mina investeringar på ett räntebärande sparkonto istället.

  Jag är jättenöjd och känner mig trygg med mitt upplägg och har inget behov att anpassa (och överkomplicera) det ännu en gång. Det är enkelt att hantera, har rullat på jättebra i flera månader och jag kan fortfarande skapa några fina grafer och kalkylark om mitt sparande.

  Det finns en del här på bloggen som faktiskt kör ”all-in” och har 100% globalfond. Funkar också fint, men hade jag velat ha det så enkelt då hade jag förmodligen kört på lysa istället för att inte missa riskspridningen.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-22 klockan 19:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.