För gammal för långsiktigt sparande?
Sök:

För gammal för långsiktigt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jeanette Nordby

ställde för sedan frågan: För gammal för långsiktigt sparande?

Hej, och tackar som alla andra för erat fantastiska arbete som ni delar med er av!!

Vi är 60+, eget företag inga barn, en av oss har fyllt pension, men tänkt arbeta ett tag till. Men hur ska vi tänka?

långsiktigt sparande för vår del – man vet ju inte när man ska dö, men hoppas kunna leva ett tag till och njuta av att resa och hinna med olika intressen, jag skulle vilja ha input på hur vi ska tänka när det gäller sparande?

Tack för svar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jeanette! Har du läst detta inlägg? Fyra-hinkar-strategins bas utvecklades nämligen just för pensionärer.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du bör leva i ca 24 år till. Sätt er ner och planera vad ni vill använda pengarna till och när. Budgetera hur mycket pengar ni ska använda per år. Glöm inte eventuella tillgångar ni tänkt sälja av, det finns säkert ett värde i ert företag och kanske i något boende. Har ni tänkt äga en bostad livet ut så finns det bolån till pensionärer som aldrig behöver betalas tillbaka, då tas pengarna från dödsboet.

En del av era tillgångar kan ni ha i en billig global aktiefond. Hur mycket beror på när pengarna ska användas. Men ni bör flytta över ganska så mycket till räntefonder. Ett tips kan vara att kika på hur AP7 Såfa gör (fast de räknar med att bara en liten del av pensionen ligger i PPM så ni kan vara mer försiktiga med större del räntepapper). Här gäller Jans tumregler om att man ska kunna sova gott om natten, samt att man ska kunna acceptera att pengarna man har i aktier kan tappa halva sitt värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-12 klockan 09:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.