För låg insättning. Balansera månadssparande i nybörjarportföljen
Sök:

För låg insättning. Balansera månadssparande i nybörjarportföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: För låg insättning. Balansera månadssparande i nybörjarportföljen

Hej!

Jag har ett nyvunnet intresse för min ekonomi och är numera student. Jag skulle uppskatta att få hjälp med balansering av mitt månadssparande. Min insättning på 2000 kr per månad räcker inte till för att kunna köpa guldet i nybörjarportföljen, som i dagsläget ligger på 50 euro per andel. När man dessutom lägger 20% på sparkonto så skapar det mera frågor för mig då jag redan har den största delen av mitt kapital där. Vad är det bästa alternativet för att få till ett bra 60/40 sparande? Är det vettigt att strunta i räntefonder och behålla den andelen på sparkontot istället och därmed bara månadsspara i aktiefonder?

Mitt sparande är fördelat enligt följande:

Bankkonto Swedbank: 10%

Komplett sparkonto 0,92% ränta: 67,5%

Swedbank Robur Kapitalinvest: 11,3%

Fonder hos Avanza: 11,1%

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Guld behövs inte. Jan gillar guld. Men inte ens legender som Warren Buffet gillar guld. Lysa gillar inte heller guld.

Du kan skippa räntefonder också. Räntefonder är speciellt dåliga i ISK som många har av bekvämlighet, den låga avkastningen äts mer eller mindre upp av ISK-skatten.

Men du investerar 11% i en aktivt förvaltad font med hög avgift. Varför inte en passiv indexfond istället? Och vad exakt är ”fonder hos Avanza”?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Skatten på ISK är 0,375% i år och det gäller för räntefonder också.
  Om man har 10 000 kr i räntefonder blir skatten 37,5 kr. Men visst, om avkastningen är lägre än så äts den upp av skatten.

  Om man ska köpa räntefonder ska avkastningen helst i vara 1,5% eller mer. Annars är lika bra att sätta pengarna på ett sparkonto med investeringsgaranti och ränta.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Ursäkta det blev nor rörigt. Jag borde istället skrivit att: ”Mitt kapital är fördelat enligt följande”. Mitt sparande är enligt nybörjarportföljen. Swedbank Robur Kapitalinvest är något som mina föräldrar har sparat ihop som jag fick till min 18 års dag. Det är 9 år sedan och den är orörd. Mitt egna förslag är att byta den mot 75% Länsförsäkringar Global Indexnära och 25% teknikfond. Portföljen hos Avanza är mestadels enligt Nybörjarportföljen, plus investor och Avanza Zero.

  Angående månadssparandet så skulle jag alltså kunna ersätta räntedelen rakt av med sparkontot. Då får jag 1200 kr kvar till aktier enligt 60/40 principen och kan fördela det på:

  Länsförsäkringar Global Indexnära: 75%
  SEB Sverige Index 10%
  Avanza Emerging Markets 5%
  Tin Ny Teknik / Robur Ny Teknik / Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  10%

  Finns det något som kan göras bättre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du behöver inte köpa allt varje månad.

Har du 10 fonder a 200kr styck köper du guld var 2,5 månad

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja det är sant!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-06 klockan 13:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.