För många fonder (8 st) vid sparande om 1000 kr/månad. Hur göra?
Sök:

För många fonder (8 st) vid sparande om 1000 kr/månad. Hur göra?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

Den här artikeln publicerades 2017-05-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: För många fonder (8 st) vid sparande om 1000 kr/månad. Hur göra?

Hej!

Först och främst, tack för en toppenbra blogg! Jag är nybörjare när det gäller fonder men har äntligen kommit igång med att spara tack vare inspirationen du ger :)

Till frågan:

Jag har kopierat din globala barnportfölj med 8 olika fonder (och procentuell fördelning du angett) rakt av till mitt ISK-konto på avanza med ett startkapital om 20000 kr. Jag tänkte dock endast månadsspara 1000 kr/månad och i och med det så kan jag inte månadsspara i de 4 fonder, av totalt 8, där man endast ska ha 5 % fördelning (då det ju endast enbart blir 50 kr/månad när lägsta inköp är för 100 kr).

Pengarna är avsedda till pension om ca 30 år (jag är 35 år idag) och jag sparar 7000 kr/månad till nybörjarportföljen parallellt (med ett startkapital om 30000 kr). I och med det blir det inte mycket mer över än 1000 kr till globala barn/pensionsportföljen.

Hur ska jag tänka?

Bör jag istället välja totalt 4 fonder (istället för 8) som du anger som en enklare version av den globala barnportföljen? Eller kan jag tänka på något annat sätt?

Tacksam för feedback

Allt gott och vänliga hälsningar,

David

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Annars kan du ju spara ihop en klumpsumma och sätta in de pengarna varannan månad för de fyra fonderna som du saknar täckning för om du skulle ha sparat varje månad. Det blir en del manuellt jobb dock.

I min barnportfölj har jag bara fyra fonder, Avanza zero, Spiltan Investmentbolag, en globalfond och en räntefond. Kanske inte optimalt då det verkar som att man ska ha minst 5-7 fonder för bästa resultat, men jag tror inte att skillnaderna blir enorma. Och om du rebalanserar portföljen någon gång per år, kan du potentiellt göra ännu större vinster.

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=glom-inte-att-rebalansera

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ditt svar John! Jag ska fundera på hur jag ska göra, ev. blir det att minska andelen fonder i denna portfölj då jag ju sparar i annan portfölj med fler fonder parallellt.

  Trevlig helg!

  /David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-24 klockan 21:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.