För/nackdelar med Holdingbolag för sitt AB
Sök:

För/nackdelar med Holdingbolag för sitt AB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofia

ställde för sedan frågan: För/nackdelar med Holdingbolag för sitt AB

Jag har haft ett AB under några år och det har börjat bli en rätt stor summa som förvaltas på börsen i bolaget. Jag har nu fått rådet att överväga att starta ett holdingbolag. Jag tar gärna emot lästips eller era tankar om för/nackdelar med detta!

Vad jag förstår så är en fördel är att pengarna som finns i mitt AB skulle kunna föras över och då vara tryggare vid oförutsedd händelse så som om bolaget skulle bli stämt. Nackdelen är att det kräver mer i bokföringen.

En ytterligare aspekt är att min man har också ett AB, dock med betydligt mindre intäkter och i en helt annan bransch. Skulle det ändå kunna vara en fördel om både hans och mitt bolag skulle läggas i holdingbolaget?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att bilda ett holdingbolag görs oftast för att ägaren skall få loss  pengar till en låg beskattning.

Ett mycket  förenklat exempel: Du bildat ett nytt AB. Sedan säljer du dina aktier i ditt gamla bolag till det nya bolaget. Det nya bolaget, holdingbolaget lämnar en revers till dig. Ditt gamla bolag kan sedan ge koncernbidrag till holdingbolaget som sedan betalar av på reversen till dig. Många olika varianter finns, och det är lätt att göra fel.

Att bilda ett holdingbolag för att minska risken för att bli stämd?! Så riskfylld verksamhet bedriver du väl inte?

Blanda in makens bolag? Knappast, om inte bolaget har något kapital att tala om.

Konsultera en bra revisor. Varje bolags situation är unik.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret!

  Nej, det är inte en riskfylld verksamhet som jag bedriver så det hoppas jag inte kommer att ske. Jag fick det som exempel på fördel från rådgivaren som tipsade mig om holdingbolag. Skattevinster var inget som nämndes. Har du tips om var jag kan läsa mer om det?

  Generellt brukar min revisor vara tydlig med att han inte ger skatterådgivning, så jag har övervägt att ta hjälp av en skatteplanerare. Men om revisorn är den som bör kunna detta startar jag med att fråga honom.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  sofia
 2. Vit pil

  Säkerhetsaspekten kan du bortse ifrån.

  Om ditt bolag drabbas av en stämningsansökan så spelar det ingen roll vem som äger bolaget, du eller ett holdingbolag.

  Ett personligt ansvar för aktiebolagets skulder kan uppstå om du fortsätter att driva ditt aktiebolag även om mer än halva aktiekapitalet är förbrukat. Knappast aktuellt i detta fallet.

  Att bilda ett holdingbolag och driva verksamheten som en koncern är inte billigt. Du drar dessutom på dig ökade revisionskostnader i all framtid. Holdingbolagsaffärer är något som man brukar göra i samband med generationsskiften eller då en verksamhet skall säljas. Har du inget akut behov att få loss en större summa ur bolaget så fortsätt som vanligt!

  Den litteratur som jag läst är väldigt svårgenomtränglig. Det jag kan om om detta har jag lärt mig via mitt jobb.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag har blivit kontaktad av ett företag heter Global Corporate Services Ltd där de erbjuder ”Registration of AUK Ltd company and SUF” som alternativ till att starta för AB.

Jag undrar var ni säger. Är det en bluff eller ett alternativ?

😃

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låter som en text för blackhat SEO Lotta… Varför behöver man ett alternativ till AB och som dessutom är från ett annat land…

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-08 klockan 09:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂