För-och nackdelar med uttagstänk Fondportfölj/Utdelningsportfölj
Sök:

För-och nackdelar med uttagstänk Fondportfölj/Utdelningsportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: För-och nackdelar med uttagstänk Fondportfölj/Utdelningsportfölj

Hej,

En fråga som kommer lite i kölvattnet av Jans suveräna artikel om uttagsvarianter.

Vad är det för nackdelar/risker som ni ser det med att ha en Utdelningsportfölj värde säg 5 milj kontra en Fondportfölj blandat med Aktiefonder/Räntefonder med samma värde när man ska starta sin uttagsprocess?
Som Havde ställde frågan i kommentarsfältet till artikeln:
” Utdelningarna från aktier är ju konstanta oavsätt hur börsen rör sig så man riskerar ju aldrig att använda upp sina sparade pengar bara för att börsen är inne i en dålig period. Risken däremot är ju att bolagen drar ned på eller slutar med utdelningarna istället, men eftersom man kan sprida risken mellan tex 50 olika bolag så spelar det ju inte någon större roll om ett bolag slutar dela ut. Jag har säkert inte förstått det hela korrekt och är helt öppen för förklaring.”

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nja, utdelningarna behöver inte alls vara konstanta om det börjar gå dåligt för bolagen och vid stora börsfall är det inte säkert att en stor portfölj med 50 olika bolag heller kan hålla kvar nivån på utdelningarna.

Om man sedan vill hålla sig inom Sverige och ha stora (stabila?) bolag i portföljen finns det helt enkelt inte 50 bolag med särskilt höga utdelningar. Och om man har indexfonder kommer man indirekt äga ganska mycket högutdelande stora bolag i alla fall.

Så räntedelen tillför ändå en säkerhet i ett läge där det är viktigt att undvika större nedgångar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker att nuvarande trend att hylla utdelningsaktier är näst intill obegriplig. Vad är bäst: Ett företag som tjänar sex kronor per aktie och delar ut fem, eller ett företag som tjänar tolv kronor per aktie och delar ut två?

  Svar: Företag nummer ett är ett moget företag och har svårt att förränta sina pengar. Företag två är ett expansivt företag som kan förränta sina pengar i rörelsen. I nio fall av tio är det senare företaget att föredra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-25 klockan 17:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.