Förändras globalfonder?
Sök:

Förändras globalfonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av E

ställde för sedan frågan: Förändras globalfonder?

Hej,

Jag sparar enligt globala barnportföljen och funderade på en sak. Stor del av sparandet går ju till Länsförsäkringars indexnära globalfond. I den fonden äger man en viss (rätt så stor del) Apple och Facebook. På en 35 års sikt finns ju en mycket stor risk att båda dessa företag har försvunnit från marknad en (eller ökat massor). Vad händer om ex Facebook tappar supermycket under flera år oxh aldrig hämtar sig? Kommer denna globalfond omstrukturera sina delar? Sker detta kanske kontinuerligt hela tiden att vissa delar/aktier sälj och köps för att få en så bra fond aom möjligt?

Mvh

E

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I indexfonder såsom denna så anpassas fonden utifrån storlek, så bolagen med högst börsvärde för högst del i fonden. Om ett bolag minskar i värde och blir en liten del av världsmarknaden så kan den försvinna från fonden, då det balanseras om.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

I en indexfond ändras fördelningen av aktier endast av hur aktierna värde ändras. Så om en aktie fördubblas i värde kommer indexfonden fortfarande äga lika många av aktien, men aktiens andel av fondens värde ökar.

I en passiv fond (indexfond) köps och säljs inte aktier för att få en så bra fond som möjligt. I aktiva fonder sker det, men då är också fondavgifterna mycket högre och de flesta lyckas inte prestera bättre än de passiva fonderna.

I Länsförsäkringars globalfond står det största innehavet (Apple) för drygt 2 % av värdet, så även om Apples värde skulle halveras skulle fonden bara gå ner med drygt 1 %. Så jag ser det inte som någon större risk.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-03 klockan 09:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.