Förbruka årlig avkastningen utan att tänka ränta på ränta
Sök:

Förbruka årlig avkastningen utan att tänka ränta på ränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pensionär

ställde för sedan frågan: Förbruka årlig avkastningen utan att tänka ränta på ränta

Hej! Det verkar att de flesta på den här intressanta bloggen är intresserad av spara för pensionen, barnen eller båda. Och det är helt naturligt p g a att Jan och Carolin är unga och har barn och de flesta här med. Jag brukar läsa bloggen regelbundet, tycker att det är intressant men önskar att det skulle finnas lite mer spartips för oss som har samma intresse om sparandet men är i nästa fas i livet, alltså vi pensionärer.
Jag är ny pensionerad med låg pension, bostaden är ordnat, fått ihop en kapital på 1 miljon. Jag behöver kompensera pensionen med bara avkastning av kapitalet i närmaste 15 åren, utan att förbruka kapitalet. Så behöver jag placera pengarna på något sätt som kan ta ut ca 60000 (är det statistiskt möjligt?) kr årligen av avkastningen i 15 år, alltså är inte ute efter utveckling av kapitalet i första hand pga åldern utan vill leva på själva avkastningen. Vilken av de 3 portföljerna troligen uppfyller min önskan, vad rekommenderar ni? Jag blir oerhört tacksam för svar.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jan har skrivit en artikel om hur mycket man kan ta ut från sin portfölj varje år: https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

 

Tittar man på tabellen över sannolikheten att 4 %-regeln räcker så ser man att man med en 50/50 portfölj kan ta 6 % av portföljen varje år i 15 år utan att pengarna tar slut. I ditt fall är 6 % av portföljen just 60 000 kr.

Jag föreslår att du läser igenom artikeln och ser över vilken uttagsstrategi som passar dig bäst och sedan återkommer om du har ytterligare frågor.

 

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, att ta ut 60000 om året utan att pengarna tar slut på 15 år är ju inga problem, då 60000*15 = 900 000. Bara att lägga pengarna i madrassen. Men du kommer inte ha så mycket pengar kvar när 15 år har gått, plus att inflationen kommer göra så att 60000 blir värt mindre och mindre för varje år som går.

Men varför just 15 år? Vad händer sedan?

Om du vill kunna ta ut 60000 kr per år och ändå ha kvar ditt kapital så krävs det en avkastning på minst 6 % om året. Det är inte någon omöjlighet, men kräver att större delen av pengarna är investerade på börsen. Det innebär en risk för nedgångar, vilket kan innebära att du riskerar att inte kunna ta ut pengarna.

Om du vill kan du annars välja att ta ut 6 % av det aktuella värdet varje år. Då kommer pengarna aldrig ta slut, men det är inte heller säkert att du kan ta ut 60000 om året, beroende på hur börsen går.

4 %-regeln, som Jonatan nämner, innebär att man kan ta ut 4 % av (det ursprungliga) kapitalet per år, inflationsjusterat, och ändå inte få slut på pengar om man inte har väldigt otur.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag vill svara ifrån en helt annan utgångspunkt.

Varför har du sparat? Är det för att ha en bra ålderdom, eller för att dina barn skall kunna ärva en miljon? Barn som med största säkerhet kommer att tjäna per pengar än vad du har gjort.

Jag ser  inga som helst problem om ditt kapital minskar som pensionär. Skulle du ”bara” ha 300 000 i stället för 1 miljon när du dör, vad är problemet?

Pengarna bör väl räcka i mer än 20 år, och sedan tror jag inte att konsumtionsbehovet är speciellt stort. Att gå omkring och ha dåligt samvete för att man tullar på sina barns arv är ingen bra idé.

Njut av livet och lycka till!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jonatan, Lukas och Nestor!

Tack Jonatan och Lukas för era kloka analyser och föreslag. Nej, det har inte varit madrassparande utan av försiktigt slag.
Tack Nestor för svaret, det var liksom MITT I PRICK!
Efter allt dessa har jag tänkt enligt nedan undrar om ni eller någon annan har något bättre förslag?
Spara ca 40% av det i ett ISK i en 60/40 portfölj.
20% diverseinvesteringar (redan pågått) med ca 6% avkastning utanför ISK (Utan statliga garantier och med 30% skatt), kan användas som buffert och ta ut successivt i första 4 åren/ när som helst.
40% på sparkonto i 7 år med 2,25% årlig ränta(statlig garanti), alltså med 1,57% efter skatt liksom krockkudde.

Med vänliga hälsningar

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, att bli pensionär är inte helt lätt. Själv har jag en hyfsad tjänstepension utan efterlevandeskydd där jag jag lyfter allt jag kan under 5 år. Sedan får det bli IPS och i slutändan, om jag lever ISK.

  Eftersom man beräknas leva drygt 20 år efter pensioneringen känner jag att 60 procent i aktier eller mer passar mig bra. Så småningom lär andelen minska.

  Till syvende och sist bär man själv ansvaret för sina placeringar. Gör det som känns bäst för dig så blir det säkert bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-07 klockan 22:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.