Fördela 25000kr i fonder
Sök:

Fördela 25000kr i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

Den här artikeln publicerades 2017-08-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fördela 25000kr i fonder

Hej

 

Månadsparar idag 1000kr/månad i 60% Länförsäkringarl Global Indexnära, och 40% Spiltan Aktiefond Investmentbolag på Avanza.

Ska sälja en fond jag har på min vanliga bank och flytta pengarna till avanza och kommer få ca 25k, ska jag fördela dessa pengar i samma riktning som mitt månadsparande 60 länsförsäkringar / 40 spiltan, eller på annat sätt?

 

mvh

Simon

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du tycker om att ha väldigt mycket Sverige är det ju att köra på, men jag tycker nog att det mesta bör ligga på en global indexfond och kanske 20% Sverige. Den svenska börsen har historiskt gått bra, men Sverige är ju trots allt en väldigt liten börs jämfört med resten av världen.

Varför inte lite räntor också som krockkudde?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Länsförsäkringar Global Indexnära mål är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI World Total Net Return, det vill säga stora och medelstora företag på de etablerade aktiemarknaderna.

Du skulle kunna överväga att även ha några enstaka procent investerat på tillväxtmarknaderna. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära (förvaltningsavgift 0,40%) funkar till detta.

En del investerare byter istället ut en del av sina Länsförsäkringar Global Indexnära mot SPP Aktiefond Global A (0,30 % förvaltningsavgift), som försöker efterlikna utvecklingen på den globala aktiemarknaden inklusive tillväxtmarknader. När jag har försökt räkna på det har jag dock kommit fram till att det blir dyrare än att blanda själv med Länsförsäkringar Global Indexnära och lite Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. SPP Aktiefond Global A innehåller dessutom färre bolag, ”bara” 900-1000 stycken, jämfört med Länsförsäkringar Global Indexnäras drygt 1600 bolag tillsammans med Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnäras drygt 830 bolag. Men detta till trots är det en helt okej fond med måttlig avgift.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om jag sätter:
70% länsförsäkringar global indexnära,
20% spiltan aktiefond investmentbolag
10% AMF Räntefond Lång

Hur ser det ut? Jag är inte superinsatt som du kanske märker :)

tack för svar!

 

mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker inte att det ser tokigt ut. Hur länge planerar du att spara? Beroende på spartid är det fördelaktigt att ha större eller mindre andel räntefonder.
  T ex Jans nybörjarportfölj rekommenderar 40% räntefonder om spartiden är ca 5 år.
  I en mycket lång sparhorisont (20 år uppåt) kan man med fördel ha 10% räntefonder.

  Enbart långa räntefonder är inte så bra idag men det är lite olika åsikter om detta. Räntefondens värde går ju ner om marknadsräntorna går upp, eftersom en lång räntefond ligger ”bindande” till i flera år. Jag hade inkluderat korta räntefonder också. Det är ingen vidare avkastning på dessa, men ett annat alternativ är att ha en del kontanter på något bankkonto med insättningsgaranti istället. Jag gillar dock att ha allt samlat i min portfölj så får jag en bättre överblick.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det ser inte tokigt ut alls.

Men beroende på din sparperiod bör du inkludera mer räntefonder (både långa och korta) eller kanske ha pengarna på ett bankkonto där du får ränta (med insättningsgaranti). Rekommendationerna här på bloggen är att ska du ha pengarna inom ca 5 år, så bör du ha 40% räntefonder i din portfölj, för att dämpa eventuella börskrascher. Har du en mycket lång sparhorisont, säg 20 år+, så kan räntedelen vara på 10% eller t om lägre. +10 år kan räntedelen ligga på runt 10-20%.

Du kan också överväga att ha Avanza Zero som är en gratis sverigefond. T ex Spiltan aktiefond invest 10% och Avanza Zero 10%.

Den globala fonden kan du t ex lägga kring 60%.

Så, procentsatserna beror helt enkelt på hur länge du tänkte ha pengarna på börsen.

För övrigt skriver Thomas A bra angående världsindexfonderna!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Längden på sparandet i denna portföljen hade jag tänkte skulle vara väldigt lång, 20+ år är tanken. Då funkar fonderna jag skrev?

 

Men ifall jag även vill spara pengar jag kan använda om 3-10 år, då funderar jag om jag ska välja Nybörjarportföljen med 4 fonder?

30% Länsförsäkringar Global Indexnära

30% SPP Aktiefond Global A

30% Spiltan Räntefond Sverige

10% AMF Räntefond Lång

 

Borde jag även dela upp dessa 2 portföljer på 2st olika ISK?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vilka fonder som är optimalt att ha är lite knepigt, men kolla Thomas’ inlägg om LF och SPP och tillväxtmarknader, där finns fina tips.

Du kan även köra lite korta räntefonder ihop med den långa, 50/50.

3-10 års portföljen – 7-10 fonder är lite bättre än 4.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Ja, det är en fördel att ha två isk för dessa portföljer för annars får du en mycket svår överblick.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har läst igenom Thomas inlägg flera gånger, men funderar på om inte den rekommenderade Barnportföljen med 7-8 fonder borde bli bra? Fler fonder borde väl vara bättre även här då tanken är 20+år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jo, om du sparar +20 år är den globala barnportföljen alldeles utmärkt, men Jan har en uppdaterad rekommendation för portföljen 2017, där det är 11 st fonder (inklusive räntefonder) :

Ombalansering av nybörjarportföljen 2017

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men det där är väl nybörjarportföljen? Tänker att 40% räntefonder i sparande om 20+ år lät mycket

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Går det att göra som när du ställer in månadssparandet på Avanza att du köper fonderna i en klump uppdelat i % för varje fond, eller måste du köpa dom enskilt? Jag vill kunna välja fonder, sen % på varje och trycka på köp men det verkar inte gå

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  löste det

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 2. Vit pil

  Jag hade inte löst det, finns funktionen jag söker?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Man kan ju lika gärna använda de fonderna i den långsiktiga portföljen globala barnportföljen också också, dvs 10% räntor och resten aktiefonder.

Ja, månadssparandet i Avanza kan du ställa in så att det allokeras procentuellt för den totala summan, så att det sker automatiskt vid varje månadsslut. Men först måste du bestämma dig för en summa och sedan göra köpen :

 1. Mina sidor menyn – välj månadssparande
 2. Skapa ett nytt månadssparande
 3. Sök och lägg till de fonder du vill ha, t ex Avanza zero.
 4. Allokera den summa du vill köpa fonden för, t ex 100 kr
 5. Fortsätt 3-4 tills du har köpt 100% av summan du vill månadsspara i.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-29 klockan 14:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.