Fördela 500kr/månad
Sök:

Fördela 500kr/månad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Didrik

ställde för sedan frågan: Fördela 500kr/månad

Hej.

Dags för pensionssparande med 35+ års horisont. Kommer spara 500kr/månad till en början, och öka med åren.

Leker lite med fondfördelningen och frågan är:

Ska jag lägga 100% i en Globalfond, och lägga till Sverigefond/Tillväxt osv när pengarna har växt lite för maximal avkastning? Känns lite meningslöst att lägga 10-15% (50-75kr/månad) i en t ex Sverigefond när summan är så liten.

Tänker jag rätt? Eller finns det någon fördel att göra långsiktig portföljen redan från start?

Mvh Didrik

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har bestämt dig för vad som är den optimala fördelningen, varför skulle du ta en period i början och göra på ett sämre sätt?

Det bästa med att ställa in rätt från början är ju ”set and fortet”. När det väl är inställt så kan du bara glömma det och ägna sig åt andra saker.

Genom att månadsspara i alla dina fonder får du ju också fördelen av att sprida ut investeringarna i tid och mildra effekten av upp och nedgångar i alla tillgångarna. Annars tar du ju en risk med vad kursen råkar vara den dag du ska omfördela.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för hjälpen och ett bra svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Didrik
 2. Vit pil

  Hej.
  500kr månadsvis i 35år. Då är det inte mycket fel du kan göra. Sjäöv hade jag valt 50% Global index fond. 50% Gratis Sveriges indexfond. Automatisk månadssparande och kör på. På 35% är det riktigt bra fördelning med månadssparande. Sedan är det upp till dig om du vill ha 100% Global index fond. Tänk inte så mycket vad du väljer. Viktigaste är billigt eller Sveriges gratis 100% aktier på så lång sikt. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 3. Vit pil

  Den enda svenska aktiefonden som är gratis är just Avanza Zero som följer OMXS30, tycker inte du att den är lite för smal då den endast har exponering mot just 30 bolag?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robin

Der finns ännu bättre gratis Sveriges fond Nordnet Superfonden Sverige. Det som skiljer den och Seb Sverige index är att Seb har ca 9% mer småbolag. Nu är det frågan om det är värt att betala 0.27% extra i avg för att du får 9% mer småbolag? Det tycker inte jag. Vad gör det för skillnad om du har 15% av portföljen i Sveriges index i globala portfööjen? Ingetting! Seb har flera bolag men det är inte avgörande då det är viktigaste branch fördelning som är ganska lika. Det följer Sveriges index riktigt bra kvittar om du väljer LF Sverige index nära. Spp aktiefond Sverige, Seb Sverige indexfond. Men Nordnet Super fonden Sverige är favoriten om man har Nordnet. 0 kr i avg och följer index riktigt utmärkt. Att Jan vill inte ha det på Nordnet i portföljerna är det hans eget val då det är liten skillnad i brannch fördelning och lite mersmåbolag som görintealltid så mycket nytta i slut avkastning. Speciellt om du har 15% Sverige i portföljerna. Lycka till.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sant, ursäkta mig, tänkte inte på Nordnet superfonderna!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-24 klockan 16:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.