Fördela Globala Indexfonder
Sök:

Fördela Globala Indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joel

ställde för sedan frågan: Fördela Globala Indexfonder

Tycker du att det är bra att ha 50% utav sin portfölj i fyra stycken globala indexfonder? Exempelvis de fyra som du har lagt under ”Bästa fonder 2017” eller har du hittat några nya dit? Exempelvis att riskfördela 50% i fyra fjärdedelar med 25% utav varje om du förstår hur jag menar? 25/25/25/25 i fyra globala indexfonder av 50% utav totala portföljen.

Med vänlig hälsning

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är bra att diversifiera, men tänk på att många indexglobalfonder knappt skiljer sig åt mer än till namnet. Det enklaste alternativet är därför att ha allt i en globalfond. Då skulle jag rekommendera SPP Global eftersom den är det bredaste alternativet (den innehåller mer tillväxtmarknader än andra).

Om du vill diversifiera så skulle du kunna kombinera SPP med till exempel Swedbank Robur Access Global som också är en global indexfond men med väldigt lite tillväxtmarknad. Då får du två billiga globalfonder med lite olika innehåll vilket ger diversifiering på riktigt och inte bara till namnet.

Om du tvunget vill ha fyra globalfonder så kan du även titta på Spiltan Globalfond Investmentbolag och Storebrand Global Multifactor. Då får du ännu mer diversifiering. Nackdelen är att upplägget börjar bli lite komplicerat och att avgifterna för de två sistnämnda fonderna är något högre.

Andra läsare får gärna kommentera mina tankegångar.

/Kim

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man sätter in 1000:- runt första november 2015, 2016 och 2017 så har Multifactor stigit med 16,9% och SPP Aktiefond global med 15,8%. Jag hade valt en enda globalfond och det är SPP Aktiefond global. Det skapar mer pyssel att balansera dem 25/25/25/25 än att satsa på en och låta den jobba.

  Eftersom de ligger så nära i avkastning så blir det i princip inge skillnad med tanke på att man slår ihop avkastningen uttryckt i procent och delar sedan på fyra (det är ju fyra fonder). Då blir summan ca 15,8-15,9% och då ser jag ingen vits med det.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Jag håller helt med i Kim och Fredriks svar ovan. Att ha överlappande indexfonder gör ingen jättestor skillnad. Men det är skillnad på t.ex. SPP- och de övriga globalfonderna då de följer antingen MSCI All-country eller MSCI World-indexen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-07 klockan 00:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.