fördela om mellan fonder
Sök:

fördela om mellan fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Patrick

ställde för sedan frågan: fördela om mellan fonder

Hej,jag har läst din hemsida med mycket stort intresse och har liksom de flesta andra en ganska liten mellanriskhink, men en stor passiv och aktiv hink. Har nyligen startat upp ett sparande i Lysa med 60-40 där som jag tänkte skulle fungera som mellanrisk. Mitt ”problem” är att mina andra aktiefonder gått så bra de senaste åren så jag vet inte hur/om jag ska omfördela främst den passiva hinken samt mina aktier. Jag skulle vara oerhört tacksam för lite vägledning.

SPP Aktiefond global 15%

SPP Aktiefond Sverige 15%

SPP Akitefond USA 16%

Spiltan Aktiefond inv. 43%

Swedbank Robur Ny teknik 11%

Aktier Fabege ca 3000st

med vänlig hälsning

Patrick

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ska se om jag förstår frågan rätt.

I globalfonden så har du redan mycket USA, så personligen hade jag skippat den om du inte medvetet vill ha väldigt stor andel USA. För Nybörjarportföljen rekommenderar Jan

40% Globalfond (t.ex. SPP Aktiefond Global)
10% Sverigefonder (t.ex. SPP Aktiefond Sverige och/eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag)
10% Tillväxt- och asienfonder (t.ex. Länsförsäkringar global tillväxtmarknad)
20% korta räntefonder (t.ex Spiltan Räntefond Sverige)
20% långa räntefonder (AMF räntefond lång)

Aktivt förvaltare fonder (Robur Ny teknik) eller  enskilda aktier (Fabege) är inget Jan brukar rekommendera, så det finns inte i hans Nybörjarportfölj. Sedan får man självfallet själv utvärdera dem och se vad man själv tycker :)

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 16:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.