Fördela pengar när framtiden är oviss?
Sök:

Fördela pengar när framtiden är oviss?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fördela pengar när framtiden är oviss?

Hej!

Jag har sen ca 6 månader tillbaka börjat investera långsiktigt. Har haft noll kunskap och/eller intresse tidigare, men kanske framförallt känt att jag inte haft utrymme nog i min ekonomi att våga lägga pengar på det.

I nuläget ser min ekonomi ut som följer:

  • Vanligt sparkonto, ca 80 000 (ett par månadslöner + sparande för resor och liknande närmsta året, men den får aldrig gå under 50 000)
  • ISK hos Nordea, f.d. pensionskonto. 500 kr/månad.
  • Lysa (10 000 i en 60/40 och 10 000 i en 90/10). I dagsläget inga löpande insättningar.
  • Vanligt sparkonto, 100 000 (min andel av vinsten när fd sambo köpte ut mig ur vår lägenhet)

Min inkomst är 25 000 efter skatt, där jag alltid har som mål att lägga undan 5 000 totalt. Hur de 5′ fördelas är i dagsläget efter behov och vad jag känner mig bekväm med. Som ni kanske märker är jag inte van vid att ha fast inkomst eller att ens ha så här mycket pengar totalt. I min värld är det här jättemycket pengar, och när man är uppväxt med månad-för-månad liv (och inga skyddsnät i form av föräldrar med pengar) inser man verkligen vilken klassfråga det är att investera på lång sikt, att mentalt våga introducera risk på eget bevåg i de pengar man vill hålla så hårt i. Nåja, diskussion för en annan dag kanske.

Jag ska inom kort flytta från min studentlägenhet och testa att bo med min kille i hans lägenhet. Om det går bra kommer vi eventuellt köpa större om kanske 1 år (då antar jag att jag bidrar med mina 100′, han har ju mer resurser så vi kommer inte äga 50/50). Går det mindre bra får jag skaffa eget. Räknar inte med att kunna köpa själv, utan det blir nog 2a hand till att börja med för att eventuellt använda min kötid på ett förstahandskontrakt.

Min fråga gäller nog främst de 100 000 från förra lägenheten. Jag har känt mig handlingsförlamad kring dem, eftersom jag aldrig vet hur närmsta året kommer se ut för mig, främst gällande boende. Samtidigt vet jag att de inte gör någon nytta alls när de bara ligger och samlar damm på ett vanligt konto. Jag har läst på om sparhorisonter etc, men saknar väl ett bollplank kring hur man ska tänka när man inte vet så mycket om sina horisonter.

Vad ser ni i detta? Jag vill ha ett långsiktigt sparande (pension etc), och de närmsta åren skulle jag gärna resa en del, och sen är det ju den oklara boendefrågan.

Skulle behöva lite input och kloka ord kring vilka vägar som skulle kunna gynna mig mest i detta.

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Angående de 100. Jag hade omgående placerat dessa på Nordax sparkonto till garanterad 0.9% ränta med insättningsgaranti. Sen hade jag funderat över vad dessa pengar ska gå till dvs sparmål och tidshorisont. Om det lutar åt att de ska användas till bostadsköp de närmsta åren så kan de ligga kvar på sparkontot. Om de inte ska användas närmsta åren så hade jag satt in dem på ett Lysa-konto och fördelat aktiedelen efter hur många år som är kvar till att pengarna ska användas, dvs om pengarna ska användas om 7 år så fördela andel aktier/räntor enligt 70/30. Ändra sedan fördelning en gång per år så har du bra risknivå.

Lycka till.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-03 klockan 11:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂