Fördela sparande, flytta befintligt sparande?
Sök:

Fördela sparande, flytta befintligt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ida

ställde för sedan frågan: Fördela sparande, flytta befintligt sparande?

Hej och tack för en bra podd och blogg!

Jag försökte för ca ett år sedan ta tag i mitt sparande och var på rådgivningsmöte på min bank. Jag har efter att ha lyssnat på denna podd nu insett att jag inte valde de bästa fonderna etc, främst p.g.a. hög förvaltningsavgift. Därför har jag nu bestämt mig för att göra om och att skaffa en fondrobot till hjälp. Inför detta skulle jag var tacksam för lite råd kring hur jag ska fördela mitt framtida sparande och eventuellt omplacera det sparandet som jag redan har.

Jag är nu 28 år. Mina primära med kortsiktiga mål med sparandet är kortare semesterresor, eventuellt bostadsköp (oklar tidshorisont) och eventuellt bröllop (ca 5 år). Därtill långsiktigt sparande, primärt till pension vad jag vet i nuläget. Min ekonomi i dagsläget är god med nettolön på ca 23 200 kr och totala månadsutgifter med vardagslyx inkluderat på ca 15000 kr. Jag har därför möjlighet att spara ca 7000-8000 kr/månad. I övrigt ser min ekonomi ut enligt nedan.

Sparkonto med insättningsgaranti i min huvudbank (0 % ränta): ca 110 000 kr
Fonder (ej på ISK): ca 179 000 kr
Fonder i ISK (kortsiktigt + långsiktigt sparande): ca 39 000 kr. (fördelning 22 730 kr/15 479 kr)

Jag planerar att spara enligt fyra hinkar principen och har räknat ut att min bufferhink är full.
Jag planerar öppna en fondrobot med 60/40 och en med 90/10.

Det jag funderar på nu är:
– hur jag ska fördela mina insättningar i de olika hinkarna både i överföring från mina högavgiftsfonder till robot och vidare månadsinsättningar, fördelat på mellanriskhink och passiv hink.
– De fonder som inte ligger i ISK, är det bäst att låta dem vara och ta ut dem t.ex. vid bostadsköp eller ska jag flytta över dem till fondrobot?
– Bör jag flytta mitt buffertsparande till annat sparkonto med ränta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ida!

Kul att du vill ta tag i ditt sparande!

Angående placering av dina insättningar så kan du använda den uträkningsmodellen som finns i artikeln ”Fyra-Hinkar-Strategin”, då kan du få reda på hur mycket du ”bör” ha i din mellanrisk och därav veta hur mycket som hamnar i passiva.
Om du ska följa Fyra hinkarna slaviskt så säger modellen att du först fyller bufferten (har du gjort), sedan mellanrisken och till sist passiva, om då inte mellanrisken är full så ska allt sparande dit först. Däremot så gör man såklart som man vill så vill du börja med passiva samtidigt som mellanrisken så gör de!

Spontant skulle jag säga sälj dina gamla fonder utanför ISK och placera i ditt ISK, däremot så går ju detta också att räkna ut, Jan har gjort en artikel om just detta där du kan räkna ut med hjälp av tidshorisonten om det är värt att sälja eller ej.

Jag tycker absolut att du kan flytta större delen av din buffert till ett sparkonto med ränta, behåll det du verkligen behöver nära till hands på din vanliga bank. Däremot tycker jag att din buffert låter ganska hög?
Jag äger en bostadsrätt och bil, anser att jag klarar mig lätt på 50 000kr i buffert.

Hoppas detta hjälpte något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-06 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.