Fördelning av aktier/räntor i portföljen vid uttag med 4%-regeln?
Sök:

Fördelning av aktier/räntor i portföljen vid uttag med 4%-regeln?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Fördelning av aktier/räntor i portföljen vid uttag med 4%-regeln?

Vilken fördelning mellan aktiefonder och räntefonder i portföljen behövs för att 4%-regeln (alt 3%-regeln) för uttag eller Vanguards dynamiska hybridmodell ska fungera? Är det 100% aktiefonder som gäller då? Eller funkar det också med tex en 60/40 portfölj? 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

I artikeln ovan kan du läsa om det, se särskilt tabellen en bit ner i artikeln. Enligt den ska det vara i alla fall 50 % aktier, med mindre minskar sannolikheten att pengarna kommer att räcka i 40 år.

Med en mer ”offensiv” uttagsstrategi, 5-6 % om året, ska det vara 100 % aktier för att maximera chansen att pengarna räcker i 40 år.

Sedan är 4 %-regeln inte en regel utan undantag. De tidigare beräkningarna visade att det var väldigt stor chans att pengarna skulle räcka 40 år, men det är ingen garanti. Om man råkar ut för en stor börskrasch strax efter man börjat använda pengarna, så kapitalet halveras, ökar risken radikalt för att pengarna ska ta slut. Det eftersom man då plötsligt tar ut 8 % av kapitalet det följande året och man kan hinna äta mycket på kapitalet innan börsen har återhämtat sig.

Med en kortare uttagsperiod än 40 år så är det säkrare med en lägre andel aktier, men sannolikheten att det finns en stor summa kvar blir ju också lägre.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

nej vadå 8%? du tar ut 4% men summan kommer vara hälften så stor som året innan?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror Lukas menade så här när han skrev 8%:

  Du har 1,000,000kr som du ska börja ta ut ifrån:
  År 1 = Du tar ut 4% = 40,000kr
  År 1,5 = Börskrasch, du har kvar 500,000kr.
  År 2 = Du tar dina 40,000kr eftersom det är din plan från början = 8%, när du egentligen ska ta ut 20,000kr som motsvarar 4% på de 500,000kr.

  Nu är detta vad jag tror han menade..

  Med vänlig hälsning, William

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  William

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Precis som William skriver innebär 4%-regeln att man varje år tar ut fyra procent av det ursprungliga kapitalet, plus inflation, så att man kan leva på samma nivå hela tiden.

Om man istället bara tar ut fyra procent av det aktuella kapitalet kommer ju pengarna att räcka i all evighet. Men man kan kanske inte leva på det…

Sedan är det hela en teoretisk modell. Ofta har man så klart möjlighet att anpassa sig lite efter omständigheterna. Men att halvera sin utgifter är kanske inte så lätt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-30 klockan 08:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.