Fördelning av långsiktigt och kortsiktigt sparande
Sök:

Fördelning av långsiktigt och kortsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebbe

Den här artikeln publicerades 2017-10-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fördelning av långsiktigt och kortsiktigt sparande

Hej,

Vad rekommenderar du om man vill fördela sitt sparande mellan olika tidsintervaller? Tex buffert/semestersparande och till barnen. Vilken sparform ska man använda sig av för det kortsiktigta sparandet respektive långsiktigta och hur skulle du fördela kapitalet man sätter av månatligen??

Tack på förhand!

//Sebbe

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Till buffert och semestersparande finns det egentligen bara ett sätt – spara på ett bankkonto med högre ränta än storbankerna och som har insättningsgaranti.

Till barnen kan du spara i fonder enligt den globala barnportföljen om spartiden är lång ;

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hur mycket du kan sätta av till respektive sparform beror på dina/era förutsättningar. Men man brukar väl säga att ca 10% av sin netto /bruttoinkomst för fondspar är lagom. Kan man inte det får försöka spara så mycket som ekonomin tillåter.

Ett par tre månadsutgifter i buffertsparande anses vara en bra riktlinje.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-12 klockan 11:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.