Är det här en bra fördelning i olika fonder?
Sök:

Är det här en bra fördelning i olika fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Är det här en bra fördelning i olika fonder?

Jag spar 1200 kr/mån i bifogade fonder. Jag är blir 54 i år och tänkte låta dem vara till pensionen förhoppningsvis. Anser du att det är ett katastrofsparande? Hoppas innerligt att du är snäll och svarar.

 • DNB Global Indeks – 150 kr
 • Danske Invest Global Index – 210 kr
 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 150 kr
 • SPP Aktiefond Global – 150 kr
 • SPP Aktiefond USA – 150 kr
 • Swedbank Access Global -150 kr
 • Swedbank Access Mix – 120 kr
 • Swedbank Robur Access – 120 kr.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tjena,
Jag ser att du har mycket globala fonder. Risken blir att alla dina pengar går till samma företag på det viset. Jag föreslår att du byter ut en del globala fonder till t.ex. landsspecifika fonder och tillväxtmarknader. Trots att stora företag (de i globala fonder) är säkrast om man tittar på aktier för sig, så är det så att din totala avkastning varierar mindre om man har många olika sorters innehav. Det beror på att olika tillgångar har olika riskfaktorer. Det händer att små (mer riskfyllda) bolag går bättre än stora i stunder och tvärt om, så att äga både stora och små företag innebär en lägre risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, jag håller med. Minska på någon av global- och USA-fonderna och sätt dit en svensk indexfond istället eller t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Värt att tänka på är att fonderna DNB Global indeks, danske invest global index, länsförsäkringar global indexnära, spp aktiefond global & swedbank access global ALLA är globala indexfonder. Det innebär att de i stort sett är identiska och innehåller samma aktier. (Förutom SPP som har lite tillväxtmarknad).
  Jag skulle hellre slå ihop andelarna där men också lyssna på föregående talare att lägga till lite mer Sverige och eventuellt lite mer tillväxtländer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Vågar man ha dessa Globala/index fonder nu när det är som det är i USA ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sanela

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vågar man ha dessa Globala/index fonder nu när det är som det är i USA ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag påstår ju med en dåres envishet att ingen kan förutsäga framtiden. Många förutspådde att börsen skulle rasa om Trump blev president, det blev tvärtom. Jag har oräkneliga sådana exempel. Efter att ha investerat i snart 20 år på börsen så har jag slutat ställa mig de frågorna eftersom de är omöjliga att svara på. Du kan hitta bevis för båda sidor av myntet.

  Läs mer i t.ex. artikeln:

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 20:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.