Fördelning av pengar i hinkarna förhållande till ålder och mål?
Sök:

Fördelning av pengar i hinkarna förhållande till ålder och mål?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nicklas Karlsson

ställde för sedan frågan: Fördelning av pengar i hinkarna förhållande till ålder och mål?

Hej!

Har sedan cirka 3-4 år tillbaka sparat i fonder. Främst passivt förvaltade sådan med låga avgifter, helt i linje med denna blogg och det tankesätt som finns här.

En sak som jag dock funderar på är hur man ska tänka med fördelningen av pengarna i de olika hinkar som Jan tar upp här på bloggen. Har nu efter nyår gjort ett liknande upplägg med 3 hinkar i mitt fal (Buffert, Mellan och en passiv hink och har försökt logiskt tänka kring fördelningen mellan dessa. Hade förut främst majoriteten i den passiv hinken men har insett att det inte kommer få mig att kunna sova gott om nätterna då det innebär en hög risk för min del.

Just nu är det cirka 1/3 av 450kkr i varje hink och jag har funderat kring detta samt kollat på hur tänker här på bloggen. Att buffert ska innehålla ett år av utgifter minus förväntade inkomster osv. Och att den stora potten ska finnas i den så kallade mellanhinken.

Dit jag vill komma är om det går att tänka så att fördelningen av dessa hinkar kan stå i relation till ens ålder och ens mål framöver. Jag är ”ung” 23år och tänker att jag bör kunna ta lite högre risk och ha den fördelning jag har just nu? Alltså lite större hink i den passiva kontra mellanrisk hinken? Eller tänker jag fel här? Målet framöver är att skrapa ihop en konstaninstats och då öka på bufferthinken.

Tar gärna emot tips och råd kring det här och hör gärna hur ni andra tänker.

Väl mött,

Nicklas

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Det här med att ha rätt risk-nivå är svårt.

Sett enbart ur fyra-hinkar perspektivet så ska hinkarna inte vara en tredjedel var.

Enkelt uttryckt, först buffert, sen mellanrisk upp till minst 3x buffert och därefter passivhink.

Men jag kan tycka att det blir för låg risknivå för unga… Se avsnittet om ”Vandrande räntefond” – mycket intressant.

Man kanske kan se det som så att du har ett målsparande i mellanriskhinken och ett långtidsparande (t ex till pension?) i passiva hinken och då är 1/3 i varje kunna vara helt OK.

Om du vill vänta med pensionsparandet tills du köpt bostad så kan du flytta dom pengarna till målsparandet. I målsparande kan du tänka 10% aktier per år. Dvs, om du förväntar dig köpa bostad om 5 år kan du ha 50% aktier.

Hoppas det hjälper och att nån annan här på forumet kommer med klokare och tydligare tankar. :)

Lycka till!

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Kalle för ditt svar!

  Exakt, som det är nu följer det inte riktigt hur Jan lägger upp hinkarna här på bloggen. Mycket intressant hur man ska tänka dock. Har kanske Jan skulle kunna lägga in en till parameter som just tar med mål och ålder i hinkarna.

  Ska absolut kolla in det avsnittet!

  Målsparandet som finns i mellanriskhinken är ju ”vid varje givet tillfälle” som det sagts på bloggen förut. Så alltså ju närmare husköpet vi kommer ju mer pengar bör rimligtvis finnas i bufferthinken? Eller ska dessa fortfarande finnas i mellanhinken och att man plockar ut dem när det väl är dags?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Karlsson
 2. Vit pil

  Precis, den fördelningen du skriver är den jag också har förstått gäller rent generellt.

  Ska absolut ser avsnittet du nämner.

  Det är ungefär så jag tänker att mellanrisk hinken agerar nu målsparande men att den ska fylla på bufferten ju närmare jag kommer målet. Låter det klokt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Karlsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Buffert med ett års utgifter tycker jag bara man behöver om man är Fire/pensionär och lever av kapitalet. Möjligen också om man är en stor familj där stora oväntade kostnader kan uppkomma. Annars räcker det gott och väl med 3 månaders utgifter. Har du ett jobb med en lön och blir arbetslös kan du behöva stå på egna ben i 3 mån innan a-kassan kickar igång.

Här tar du mycket låg risk, bankkonto eller max 20/80.

 

pensionen ska du börja spara till med en gång. Du har tiden på din sida. Ha som mål att minst matcha de allmänna avsättningarna. Alltså 18,5% av din årslön. Här ska du ha 100% aktier. När ditt privata pensionsspar är lika stort som hela din allmänna pension ink. PPM och tjänstepension kan du sluta spara här och kanske tom sänka risken lite om du vill. Klarar du detta kan du gå i pension med 100% av din slutlön.

 

kontantinsatsen bör du ha på sparkonto. Även om du tar låg aktierisk så kan aktieandelen halveras. Allt sparande i aktier borde du därför ha på minst 10 års sikt enligt mig. Är du ok med risk så kan du ta lite risk här. Max 10% aktier per år du kan låta pengarna vara. Men helst inte.

 

målspar till större resa bil tex är som kalle2 skriver. Du kan ha 10% aktier för varje år du kan låta pengarna vara. Var bara medveten att även om du bara har 20% aktier så KAN ditt konto minska med 10% i värde i en kris. Därför bör slutdatumet vara relativt flytande så du hinner återhämta dig om det smäller.

 

gör du så här så tror jag inte att du tar för hög risk.

 

pensionen med 100% aktier. Vad som än händer, så Sälj INTE. Absolut förbjudet!!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kul med många åsikter kring detta. Tack!

  Enligt det du säger så kanske jag har lite för stor passiv hink i detta fall med hänsyn till det mål jag har med en kontatinsats.

  Kontantinsatsen i det här fallet tänker jag mig ska komma från bufferhinken som jag fyller på tills dess att jag når målet. Delvis genom sparande till bufferhinken (från tex lön) men också att mellanhinken ska få vara ”motorn” för detta genom att hela tiden föra över pengar därifrån med en 4-5års plan ungefär. Där jag i dagsläget har ca 60/40 fördelning mellan aktier och räntor. Så den för fördelningen kanske ändå är okej.

  Håller helt klart med dig gällande pensionen. Den har jag tänkt ska vara i den passiva hinken och något jag ska månadsspara i lite när det går. Men då är frågan kanske om denna nu är lite för stor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Karlsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-10 klockan 11:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.