fördelning av sparande
Sök:

fördelning av sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: fördelning av sparande

Trodde jag fattat det där med 4-hinkar principen. Men när jag läser olika inlägg blir jag osäkra igen. Jag trodde det är så här. Buffert har jag på sparkonto med lite ränta, mellanrisk sparar jag den större delen av mina sparpengar för att komma upp i den summan som är uträknad för att klara sig i 4-5 år. Sedan en mindre del i långsiktiga portföljen och ännu mindre i lek. När jag läser här så verkar många spara merparten av pengarna i långsiktig 90/10 portfölj?

????

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, det beror nog på att det inte finns ett sätt som är rätt för alla. Fyra hinkar är, liksom Rika Tillsammansportföljen, strategier med ganska låg risk. De bygger på att man inte ska riskera att förlora en så stor del av sitt sparkapital att man drabbas av några allvarligare konsekvenser.

Själv tycker jag att Fyra hinkar är ett något tillkrånglat sätt att utföra mental bokföring. Slår man ihop de fyra hinkarna kommer man få en fördelning aktier/räntor som visar risknivån. Då kan man istället ha enbart en hink med den fördelningen så blir resultatet detsamma.

En kritik mot lågrisktänkandet är att någon som börjar spara från noll kommer behöva spara jättelänge för att fylla hink 1, för att inte tala om hink 2. Det innebär att värdefull tid förloras, och tid är en extremt viktig faktor i det hela. Och den som inte har något större kapital har faktiskt inte så mycket att förlora, så utöver en buffert för de mest akuta utgifterna tycker jag att man i det läget kan ha en högre risk.

Det är lite om mina tankar om det hela.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja dessa tankar har jag oxå, att det kommer ta mig lång tid att fylla mellanrisk-hinken. Är 47 år och tänker att jag först och främst vill bygga upp ett kapital till pensionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla Timén
 2. Vit pil

  Hej Camilla!

  Du kan isåfall fylla på passiva och mellantiden samtidigt, när väl mellanrisken är full så åker allt sparande till den passiva.
  Den passiva kommer tillslut att bli ditt stora sparande och kapital.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-30 klockan 20:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.