Fördelning av sparkapital
Sök:

Fördelning av sparkapital

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

Den här artikeln publicerades 2017-05-15 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fördelning av sparkapital

Hej

jag är en singel 27 åring, som alltid har haft oro om att bli skuldsatt utan jobb, även fast jag är en ganska ekonomisk person (paniktänkare)

under dom senaste året har jag sparat ihop ca 250 000 kr varav 100 000 kr har jag velat haft på ett säkert räntekonto som buffert, dels på grund av att summan ger mig en viss (falsk) trygghet. sedan ett år tillbaka har jag investerat ca 30 000 kr enligt din RikaTillsammans portfölj, som har visat sig genera mer kapital än vad räntekonton hade gjort på säkert 10 år.

Nu börjar jag fundera och tvivla på om dom här 100 000 kr är berättigat att sitta på ett räntekonto, och kanske jag skulle ta och omvärdera mina åsikter kring ”nettoförmögenhet”

Min rädsla har varit och kommer nog alltid va att om jag lägger alla mina hårt besparade pengar enligt RikaTillsammans portföljen eller vilka andra slags aktietyper, så kanske den dagen kommer jag då jag kommer ha behov av att leva på mina besparningar en längre tid. och kapital har förminskats av till exempel en börskrasch som 2008 eller annat.

Jag har haft funderat att prata med en bankman om det här men, jag är rädd för att få en subjektiv åsikt. Du som en egen sparare som jag har viss tillit till, kanske kan hjälpa mig med en objektiv åsikt om hur kanske du själv skulle göra om du hade mitt kontrollbehov/ paniktänk, med ett sådant kapital?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik,
Om du är orolig för vad som händer vid en nedgång på börsen, fundera på hur mycket nedgång du kan tåla. Om du kommer fram till att 10% är ok, så kan du ha 20% aktier, resterande del räntepapper. Och så vidare, men viktigt att du inte får panik också, jag tycker det känns sunt att investera enligt Rika Tillsammans, om du ändå är orolig, lägg större vikt i räntefonder.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-15 klockan 17:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.