Fördelning i en 100/0 portfölj
Sök:

Fördelning i en 100/0 portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MrV

ställde för sedan frågan: Fördelning i en 100/0 portfölj

Ska börja spara långsiktigt till pension som ligger mer än 20 år framåt i tid. Tänker därför köra en 100/0 aktiefond portfölj. Men vad är då rekommenderad fördelning mellan. global indexfond / tillväxtmarknad/ Sverige index för att öka avkastningen. Har jag missat någon del?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Investmentbolag %?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Småbolag? Vilken region i så fall?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MrV
 2. Vit pil

  Globala småbolag kan vara bra att ha 10-12%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Jag har mina pengar i ”Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK” som Jan också har som ett alternativ i de olika portföljerna. Den är en aning dyrare i avgift men är verkligen inte så dyr jämfört med andra (oftast aktivt förvaltade) småbolags-fonder.. och dessutom global täckning och inte någon region.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 4. Vit pil

  Om du tror mer på endast Sverige som småbolagsfond då är ”AMF Aktiefond Småbolag” kanske ett bra och billigt alternativ. Avgift 0.44%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 5. Vit pil

  Plus Småbolag Sverige Index, avgift 0,40%, är en indexfond och hittils har den gått aningen bättre än det aktiva AMF Småbolag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 6. Vit pil

  Xact småbolag. 0’30 i avgift

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David Nicolas RRuiz Litwinski

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är till stor del en smaksak, men i alla fall 50 % Global skulle jag välja och sedan Tillväxt och någon småbolagsfond på det. Om du vill ha Sverige så kan Spiltan Investmentbolag vara ett bra val.

Det viktigaste sammantaget är att hålla nere avgifterna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag använder mig av amerikanska ETF:er fokuserade på värde-bolag och små Värde-bolag för att öka sannolikheten för högre avkastning. Just för att man tiltar portföljen bort från Growth faktorn. Historiskt sett har värde-faktorn slått growth med större sannolikhet än aktier slått räntor. (har inte gått så bra för värde faktorn de senaste 15 åren men över längre tidsperioder så finns sambandet där)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Beror nog på konjunkturläget. Tillväxtbolag brukar gå bättre under högkonjunktur. Varför binda sig till värdebolag under en tjurmarknad? Se bara på hur det har gått under de senaste 15 åren! Värdebolag har överlag lägre volatilitet än tillväxt, så de kan vara ett alternativ när man börjar närma sig pensionsåldern. När man är ung och sparar långsiktigt är det bättre att satsa på tillväxt och hålla sig till den strategin oavsett konjunktur (dvs. utan att försöka tajma marknaden med värde och tillväxt).

  Själv håller jag mig dock till vanliga indexfonder (och en liten lekportfölj med lite teknik och annat kul i hopp för att få lite bättre avkastning).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker du ska kolla på ”Globala Barnportföljen” som Jan har gjort, den kommer att ge dig en bra grund för att komma igång med en bra diversifierad fondportfölj!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-23 klockan 14:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.