Fördelning på investering 200 000 kr
Sök:

Fördelning på investering 200 000 kr

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: Fördelning på investering 200 000 kr

Hej!

Jag har ca 200 000 kr att investera efter att jag tagit bort till bufferthinken som är ca 60 000. Men resterande fördelning fattar jag inte?Hur jag ska tänka? Hur mycket i varje hink?

Mvh

Camilla

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade samma dilemma, men kör nu med 3 snittmånadsutgifter (inklusive allt utom sparande) + respengar i buffert. Sen räknade jag på när min inkomst skulle minska mest (sjukskrivning eller arbetslöshet) och räknade hur stort inkomstbortfallet skulle vara år 1, 2, 3, osv. och adderade underskottet jämfört med månadsutgifterna för de 3 första åren i mellanriskhinken. Första året blir det inget underskott, men räknar med noll i A-kassa från år 2. Jag skulle kunna dra ner på utgifterna också, så jag tänker att 3 år nog räcker.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter som en bra förklaring av Per, beroende på hur säker du vill känna dig så kan du köra 3-7 års utgifter i mellanhinken. Jag själv har valt att köra 4.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Alltså det hör med att räkna, jag fattar inte riktigt. Skriv gärna summor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 3. Vit pil

  Svårt att säga exakta summor för en person, men ska lägga fram ett räkneförslag åt dig.

  I detta förslag så antar jag att dina fasta utgifter ligger på 10 000kr, fasta utgifter är då utgifter som du inte kommer undan som bostad, barn, elräkning, internet, telefon, försäkringar osv. Mat är egentligen en fast kostnad men kan justeras lite efter behov då det egentligen går att dra ned på kostnaden här väldigt ofta, men bör också vara med i beräkningen.

  Jag utgår i beräkningen också efter att du vill ha ca 4 års sparande i mellanrisken, alltså om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven så ska dessa pengar + din buffert kunna underhålla dig och ditt hushåll i 4 år.

  Vi börjar med buffert, en buffert brukar jag säga ungefär såhär:
  Bor du i:
  Lägenhet = ca 20 – 30 000kr
  Bostadsrätt = 40 – 50 000kr
  Villa = 50 – 70 000kr

  Dessa ska då fylla syftet att täcka eventuella oväntade kostnader som kan uppstå och även en summa du ska klara dig på första året du är arbetslös/sjukskriven.

  Mellanrisken:

  Uträkningen per år blir då såhär:
  10 000kr (utgifter/månad) x 12 (månader) = 120 000kr
  Däremot så kommer du troligtvis ha A-kassa som täcker upp första årets utgifter och det är då därför du inte behöver en så stor buffert.

  Men år 2-4 behöver du då ca 120 000kr/år, detta är då 3 år, 120 000 x 3 = 360 000kr.
  Så enligt hinkmodellen ska du då i mellanrisken ha ungefär 360 000kr.

  Så för att sammanfatta:
  Buffert: mellan 20-70 000kr (beroende på vad du bor i för något)
  Mellanrisk: ca 360 000kr (om du har 10 000kr i utgifter/månad)
  Passiva hinken: Resterande och allt månadssparande hit så länge dom andra två hinkarna innan är ”fulla”.

  Använd denna mallen och räkna ut med dina egna utgifter vad du behöver i mellanrisken.

  Hoppas detta hjälper!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Tack! Nu fattar jag 😀

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla Timén

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-30 klockan 17:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.