Fördelning ränte och indexfonder.
Sök:

Fördelning ränte och indexfonder.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helene

Den här artikeln publicerades 2017-10-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fördelning ränte och indexfonder.

Hej,

Jag tänkte öppna en nybörjarportfölj.

Vad tror ni om denna fördelning?

 • Länsförsäkringar Global Indexnära: 20 %
 • SPP Aktiefond Global 20 %
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10 %
 • Nordnet Superfonden Sverige 10 %
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära 10 %
 • Swedbank Robur Access Asien 5 %
 • Spiltan räntefond Sverige 20 %
 • AMF räntefond lång 5 %

Har försökt få till fördelningen 25/75 på ett smidigt sätt. Ser det okej ut eller borde jag tänka annorlunda kring fördelningen för att få det mindre riskyllt?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att din portfölj är bra, men hur lång är din spartid? Du har 25% räntor vilket skiljer sig rätt mycket jämfört med nybörjarportföljen som har 40% räntefonder. Om du ska spara längre än 5 år, tycker jag att 25% räntor är helt ok, men planerar du att spara ännu längre, +10-20 år, så är det inte fel att minska på räntedelen ytterligare, så att du t ex har 10% räntor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för dina synpunkter!

  Det är svårt att säga exakt hur länge jag tänkt spara. Rent spontant känns tio år extremt långt bort då jag i dagsläget inte har något särskilt mål/syfte med sparandet utan sparar för att det känns bra att göra det och för att jag behöver komma igång. Därmed är det svårt att sätta en spartid. Kan hända att jag köper en bostad inom de närmsta tio åren, men just nu har jag inget behov av det. Så svårt att förutspå! Vad tycker du är rimlig spartid när det inte finns något särskilt mål med sparandet?

  Är nyfiken på en sak till: Hur tänker du/ni kring att ha olika portföljer? Tex. att ha en portfölj med passiva fonder, en med aktiva fonder och en aktieportfölj med fokus på akiteutdelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helene
 2. Vit pil

  hur tänker ni med räntefonderna? ska man fortsätta spara i tex spiltans räntefond sverige om RB, vilket många tror, kommer höja räntan? mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  petter

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-29 klockan 15:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.