Fördelning sparande
Sök:

Fördelning sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christina

Den här artikeln publicerades 2017-10-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fördelning sparande

Hejsan! Hur placerar jag som pensionär cirka 5 milj kronor. Har sålt hus och bor nu i hyresrätt. Vill inte investera på bostadsmarknaden igen. Nu har jag 75 %  på sparkonto med låg ränta och 20 %i fonder, 5 % i aktier. Vilken typ av fonder ska jag välja? Ge gärna exempel på fördelning.  Är det bättre att ha ränte/blandfonder istället för konto på nischbanker?Tacksam för svar. Christina

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Långsiktigt sparande i indexfonder är nog det bästa valet.

Men tänk också på att ju större kapital, desto större blir ju den monetära förlusten vid en börskrasch/ oro. Du bör alltså förvänta dig skräcksiffror där kanske uppemot 30-40% av portföljens värde kan rasa.

Har du t ex 5 Mkr på börsen och ser att du förlorar 1,5 Mkr under ett pågående börsras, är det inte lätt att sitta still i båten. Man måste ha is i magen under en börskrasch och inte sälja i panik. Om du tror dig klara av den psykologiska och emotionella pressen, ska du ha pengarna på börsen tycker jag.

Är spartiden väldigt lång, så kommer börsen med allra största sannolikhet att återhämta sig.

Någon tipsade om Private Banking, jag är inte säker på om jag skulle rekommendera dig att träffa personer som företräder Private banking kunder. Jag tror inte att Avanza eller Nordnet skulle pracka på dig dåliga och dyra tjänster, men du bör åtminstone undvika storbankernas private banking tjänster ; du riskerar att bli påprackad extremt dyra och komplicerade produkter, som i deras säljpaket kallas för strukturerade produkter. Men dessa strukturerade produkter är ofta inget annat än strukturerat lurendrejeri, där banken alltid går ut som vinnare på din bekostnad. Undvik dem till varje pris.

Du bör istället söka efter oberoende rådgivare som ser till ditt bästa.

Du kan även läsa på om finansiella rådgivare här på bloggen :

8 tips för dig som vill välja en finansiell rådgivare eller private banking

Jag har sett att Jan här på frågor och svar hörnan rekommenderar Henrik Tell som är en oberoende finansiell rådgivare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, Christina.

Jag tillhör gruppen som tror på breda och billiga indexfonder, med fokus på globalt och Sverige. Inställningen är att det ska vara enkelt och överskådligt. En handfull fonder med en förvaltningsavgift på max 0,30% är en bra start.

Här på bloggen finns flera bra exempel listade på https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/ För att sprida risken bör uppåt 60-75% (av aktieexponeringen) ligga i globalt, men tänk på att hälften av en globalfond oftast innehåller amerikanska aktier.

Med ditt samlade kapital kvalar du lätt in som private banking-kund hos både Avanza och Nordnet. Tveka inte att höra av dig till dem för att se vad de har för förslag. Men tänk då på att investera i produkter du känner igen och förstår dig på.

Jag har svårt att komma med förslag på fördelningen av räntor/aktier. Jag har själv långt kvar till pensionsåldern och har fokus på en helt annan horisont.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Undvik blandfonder då du själv kan uppnå en egen blandfond i din portfölj. Bara att välja ex en räntefond och sätta 50 % där och en aktiefond med resterande 50 % på (exempelvis). Allt detta med säkerligen bättre avkastning och lägre avgifter.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Viktorsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-16 klockan 08:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.