Förenklad All weather portfolio - lägsta summan att starta med
Sök:

Förenklad All weather portfolio – lägsta summan att starta med

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Förenklad All weather portfolio – lägsta summan att starta med

Som rubriken skvallra om så är jag intresserad att veta om det går att göra en förenklad ”all weater portfolio” (liknande rika tillsammansportföljen). Undrar även vad den i så fall lägsta summan att starta portföljen blir?

Rika tillsammansportföljen är för avancerad för mig som nybörjare och innebär för hög initialkostnad/månadssparande. Därav frågan.

Ponera att man utgår från 25-25-25-25 teorin och håller sig till 2-3 aktiefonder, 1-2 korta räntefonder, 1-2 långa räntefonder och sedan köper ETFS physical swiss gold som kostar ca 125 euro (1300kr dags dato).

Då bör rimligen den lägsta summan att starta portföljen grovt räknat ligga runt ca 5000kr.

Tar gärna tips resonemanget ovanför.

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan tillägga att jag sett avsnitt och läst artikel om RT portföljen och snappat upp att rekommendationen från Jan är att utgå från 200 000kr. Har även läst andras försök tttill en enklare variant där kritik riktats mot deflationsskydd i form av långa räntefonder.

Kontaktade Lysa för att höra om de har planer på att erbjuda en permanent portfölj vilket de ej hade.

Avanzas guide fick kritik av Jan för att de rekommenderar AMF lång som lång räntefond.

Skulle kunna avvara 10 000kr för att starta upp portföljen samt  nadsdpara ca 1000kr.

Någon som har tips om hur få till en vettig lösning?

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker absolut du kan börja med dina 10 000 kr och köpa enl Avanzas guide. Då blir det ju 1-2 innehav i resp fjärdedel. Sen för det löpande sparandet kanske du bör välja att lägga tusenlappen ”på hög” på ett sparkonto och investera i fonderna t ex var fjärde månad. Då blir det inte alltför små belopp till resp fond och du kan också passa på att rebalansera innehaven då, blir isåfall 3 gånger per år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har också funderat på om det finns en enklare variant av denna portfölj, då jag tycker att Jans variant innehåller för många fonder. Tycker att det stora antalet fonder minskar överblickbarheten och enkelheten, varför t.ex. min ”globala barnportfölj” endast i dagsläget innehåller tre fonder, något jag fått bilden av egentligen inte är något negativt.

Funderade därför på upplägget nedan. Vad tror ni med bättre kunnande om detta? :-)

 

Aktier: SPP Global plus (25%)

Korta räntor: AMF Räntefond Mix (25%)

Långa räntor: iShares Euro Govt Bond 15-30yr [IBCL] (12.5%) & iShares $ Treasury Bond 20+yr [IS04] (12.5%)

Guld: ETFS Physical Swiss Gold [GZUR] (25%)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det går helt klart att förenkla genom att välja betydligt färre fonder. En utmaning, som kanske talar för att välja fler fonder i räntedelarna, är att det inte finns några ”korrekta” (enligt portföljens teori) svenska korta och långa fonder.

  De svenska korta räntefonderna innehåller mestadels bank och företag snarare än statsskuldväxlar, medan de långa räntefonderna inte är tillräckligt långa. Därför behöver man köpa utländska fonder i andra valutor vilket ökar valutarisken. Av den anledningen kan det vara klokt att bredda med åtminstone både dollar och euro.

  Gällande AMF Räntefond Mix så är det inte en korträntefond utan durationen ligger på ca 8 år om jag inte minns fel. Det är längre än AMF Räntefond Lång som ligger på ca 6 år. Har ingen aning om varför Jan lagt den förstnämnda i sin korträntedel.

  /Björn B

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar Björn. Som du kanske anar försöker jag få en hållbarhetsaspekt på det hela samt fördela valutorna. Lite osäker dock på hur man bör tänka kring valutarisken i denna portfölj – bör den vara fördelad över hala portföljen eller inom varje tillgångsslag?

  Enligt valen ovan så handlas ju aktiedelen i kronor (med exponering mot samtliga valutor), korträntedelen i kronor (med exponering mot GDP, USD, SEK och EUR), långa räntorna mot EUR och USD samt guldet mot EUR.

  Tolkar det som att de korta räntorna bör ha en löptid under ett år? Spiltan Räntefond Sverige bör passa in på detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar och inspel Arabesk, björn och martih!

Intressant upplägg Martin.

Var tänker du ha portföljen? (nordet? avanza?)

Samt blir det ISK ?

Du kan väl hålla oss andra uppdaterade med hur du väljer att designa din portfölj.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är fortfarande lite kluven kring hur jag ska utforma min portfölj. Den är tänkt som mellanriskhink (med en engångsinvestering), varför jag fastnat för tryggheten i utformningen (värdeökningen är mest tänkt att parera ökade levnadskostnader och inflation samt att ev. fylla på bufferthinken vid behov). För att uppnå denna trygghet känns det viktigt att få till rätt beståndsdelar, varför jag mer än gärna får stöd från er. :-)

Gillar enkelheten av ett ISK/KF och valet kommer nog att landa på det, har mycket av mitt sparande hos Avanza så vill gärna samla allt där, i alla fall på sikt. För närvarande tänker jag mig två olika varianter, beroende på om det blir Nordnet eller Avanza.

Nordnet

 • Aktier: SPP Global plus (25%)
 • Korta räntor: Spiltan räntefond Sverige (25%)
 • Långa räntor: iShares Euro Govt Bond 15-30yr [IBCL] (12.5%) & iShares $ Treasury Bond 20+yr [IS04] (12.5%)
 • Guld: ETFS Physical Swiss Gold [GZUR] (25%)

Avanza

 • Aktier: SPP Global plus (25%)
 • Korta räntor: Spiltan räntefond Sverige (25%)
 • Långa räntor: Nordea 1 – Long Duration US Bd BP SEK (25%)
 • Guld: Guld AVA (25%) 

Guldplaceringen på Avanza är jag osäker på, men tänker att det kan hålla tills Eric Strand släppt sin nya guldfond. Ev. kanske man kan kombinera Nordea 1 fonden med typ FIM Euro.

Vad tror ni andra om detta? Ser det vettigt ut? För-/nackdelar? :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bumpar den här tråden lite granna då jag snart tänkt investera enligt permanenta portföljen och gärna får lite feedback innan dess. Ser att båda varianterna har sina för-och nackdelar. 

Nordea-fonden har en rätt hög avgift på 1.01% (varav 0.6% förvatning) att jämföra med t.ex. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04) avgift på 0.07% + courtage/valutaväxling/etc, den senare har även troligen längre duration (10-30 år jämfört med 20+ år) (FIM Euro hade 28/6 45% i 10-15 år samt 30% i 5-10 år). 

Det jag ser som negativt med placering på Nordnet är främst att jag inte kan samla mina placeringar på Avanza samt att jag behöver blanda in ETFer i dessa. Det som jag ser som negativt med placering på Avanza är att valutaspridningen inte blir lika bra, de långa räntorna inte blir lika långa, avgiften blir högre på de långa räntorna samt att jag (i alla fall tillfälligt) placerar ej optimalt i guld och behöver blanda in trackers i mina placeringar. 

Vad ser ni som för och nackdelar med respektive och hur skulle ni göra? :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som det ser ut just nu är Avanza inte ett bra alternativ för att bygga portföljen, av de anledningar du nämner – att du inte kommer åt rätt exponeringar i och med deras dåliga ETF-utbud. Nordnet är därför enligt mig det enda alternativet.

  Däremot har Avanza flaggat för att de kommer bredda ETF-utbudet rejält efter sommaren (bland annat guld). Men eftersom vi inte kan veta exakt vad de kommer släppa så hade jag startat portföljen hos Nordnet ändå. Om du kör via ISK kan du alltid genomföra en värdepappersflytt till Avanza sen ifall de får samma utbud.

  För min egen guld- och silverexponering (kör dock ej permanenta portföljen) så ligger den hos Nordnet medan resterande ligger hos Avanza. Det hade såklart varit bättre att ha allt samlat, men det är viktigare att exponeringen blir rätt.

  Gällande de långa räntefonderna; med tanke på att portföljen lär ha en ganska mager avkastning i dagens lågräntemiljö så blir avgifterna desto viktigare. Vad gäller korta räntefonder hade jag personligen inte vågat lägga 25% i Spiltan Räntefond Sverige eftersom den enbart innehåller företag. Hade starkt övervägt sparkonto med lite bättre ränta, trots att även det försämrar överblicken i portföljen. Alternativt Jans upplägg men valt bort AMF Räntefond Mix (är som sagt ingen korträntefond) samt IKC Avkastningsfond.

  För övrigt – om du kör med ETF:er för långa och korta räntefonder – kontrollera ifall de lämnar utdelning, för i så fall är det inte optimalt att köra med ISK.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har precis sett avsnittet om 50% guld och 50% aktier med Eric Strand och skakar därför liv i tråden.

Hur har det gått för dig Martin?

Vad finns för info om Erics nya guldfond?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag beslutade mig för att i slutändan bygga portföljen hos Nordnet (även om det troligen blir en flytt till Avanza i framtiden, trots att det kostar). Har försökt sprida tillgångarna geografiskt samt hålla nere antalet och kom fram till fördelningen nedan. Är inget jätte-fan av den stora exponeringen mot euron, men än så länge vet jag inte hur jag skulle komma förbi den. 

 

Aktier (totalt 25%):

 • Länsförsäkringar Global Indexnära (25%)

Korta räntor (totalt 25%):

 • Spiltan Räntefond Sverige (5%)
 • BlackRock iShares € Govt Bond 0-1yr [EUN6] (10%)
 • Vanguard USD Treasury Bond [VGTY] (10%)

Långa räntor (totalt 25%):

 • AMF Räntefond Lång (5%)
 • xTrackers Eurozone Government Bond 25+ [DBXG] (10%)
 • iShares $ Treasury Bond 20+yr [IS04] (10%)

Guld (totalt 25%):

 • ETFS Physical Swiss Gold [GZUR] (25%)

 

Bör väl vara DBXG som styr hur liten en grundinvestering kan vara, men med min fördelning så borde den ligga på 50kkr. 

Väntar med spänning på hur Eric Strands nya fonder blir och har skrivit upp mig på auag.se, antar att det kommer information därifrån sen.  

Stort tack för allas hjälp i den här tråden. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Blir spännande se hur det utvecklar sig för dig Martin.
Finns du på shareville?

Jag tänkte själv starta portföljen på ca 5500kr vilket är lägsta ingången med endast En andel guld (guldet är då ta dyrast och kostar ca 1400kr/andel). Jan hade några billigare ETF: er av långa räntefonder dvs billigare än DBGX. Dessa kommer jag köpa tillsammans med AMF lång.
Valutarisken kommer jag korrigera för i framtidenmnär jag har mer kapital inportföljen

Tanken är sen att månadsspara (ca 500-1000kr) och köpa en guldenhet med jämna mellanrum för att återställa balansen.

Vad är courtagekostnaden för köp av ETF:er?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det någon som kan förklara varför Ray Dalio inte har några korta räntefonder i sin ”all weather portfolio” ?

Han recessions-säsong ska bäras upp av mellanlånga (7-10 års (alltså tex AMF lång)) räntor och ev TIPS (inflationsskyddade räntor)…eller?

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-29 klockan 17:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.