Företagsform för extraknäck samt vad skall jag göra med pengarna
Sök:

Företagsform för extraknäck samt vad skall jag göra med pengarna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bo Granberg

ställde för sedan frågan: Företagsform för extraknäck samt vad skall jag göra med pengarna

Hej!Har vid sidan av mitt vanliga jobb den fantastiska möjligheten att jobba lite extra genom att skapa olika typer av innehåll som frilansare. Fakturerar i snitt 5000 i månaden via Cool Company som tar hand om allt pappersarbete.Givetvis skönt att någon annan tar hand om \”det tråkiga\”, samtidigt som det också kostar 6% av varje faktura. Dessvärre måste jag ta ut allt i lön varje månad, vilket kanske inte är nödvändigt då jag har lön så det räcker från mitt \”vanliga\” jobb.Funderar därför på att starta Enskild Firma eller AB, för att t.ex. kunna köpa dator/kamera och dylikt för lite av pengarna jag drar in. Fördelen med ett AB skulle också vara att jag inte hade behövt ta ut allt i lön.Lönen jag får ut från Cool Company är inget jag räknar med i min budget, vilket gör att det antingen går till vardagslyx eller ytterligare sparande.Hur ser ni på det hela? Tycker ni att det är värt att starta eget för att t.ex. kunna köpa lite grejer jag behöver och kanske inte ta ut pengarna i lön, eller skall jag fortsätta med Cool Company, fakturera, ta ut i lön och köpa grejer/investera för de pengarna som blir kvar?Kan tillägga att jag inte ser några större problem med att ett eget bolag skulle innebära mer tid på administrativa saker jag inte behöver bry mig om idag, dock vill jag givetvis hålla det till minimum.Mitt vanliga yrke och jobb är inom industrin, så det är ingen konkurrerande verksamhet jag sysslar med heller. Min arbetsgivare kräver att jag informerar om jag har ett eget bolag, men är okej med det så länge det inte påverkar min prestation på arbetet och givetvis att jag inte jobbar inom samma bransch.Mvh Bo

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oj blev lite konstigt, hoppas styckena kommer med här.

Har vid sidan av mitt vanliga jobb den fantastiska möjligheten att jobba lite extra genom att skapa olika typer av innehåll som frilansare.

Fakturerar i snitt 5000 i månaden via Cool Company som tar hand om allt pappersarbete.Givetvis skönt att någon annan tar hand om ”det tråkiga”, samtidigt som det också kostar 6% av varje faktura.

Dessvärre måste jag ta ut allt i lön varje månad, vilket kanske inte är nödvändigt då jag har lön så det räcker från mitt ”vanliga” jobb.

Funderar därför på att starta Enskild Firma eller AB, för att t.ex. kunna köpa dator/kamera och dylikt för lite av pengarna jag drar in. Fördelen med ett AB skulle också vara att jag inte hade behövt ta ut allt i lön.

Lönen jag får ut från Cool Company är inget jag räknar med i min budget, vilket gör att det antingen går till vardagslyx eller ytterligare sparande.

Hur ser ni på det hela? Tycker ni att det är värt att starta eget för att t.ex. kunna köpa lite grejer jag behöver och kanske inte ta ut pengarna i lön, eller skall jag fortsätta med Cool Company, fakturera, ta ut i lön och köpa grejer/investera för de pengarna som blir kvar?

Kan tillägga att jag inte ser några större problem med att ett eget bolag skulle innebära mer tid på administrativa saker jag inte behöver bry mig om idag, dock vill jag givetvis hålla det till minimum.

Mitt vanliga yrke och jobb är inom industrin, så det är ingen konkurrerande verksamhet jag sysslar med heller. Min arbetsgivare kräver att jag informerar om jag har ett eget bolag, men är okej med det så länge det inte påverkar min prestation på arbetet och givetvis att jag inte jobbar inom samma bransch.

Mvh Bo

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Vad är din månadsinkomst idag?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Bo!

Jag befinner mig i samma situation. Har även bekanta som är det. Vad de har gjort och som jag också ska göra är att starta ett AB för att kunna investera pengarna jag får från extrajobb till framtida pension. Lyssna på poddavsnitt med Skatteskolan som förklarar det på ett bra sätt: Enskild näringsverksamhet eller aktiebolag + avdrag och kostnader.
Rikatillsammans podden belyser även ämnet vid nått tillfälle men minns ej vilket avsnitt.

Kanske någon annan som har erfarenhet av detta här?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Bo!

Jag skulle säga starta ett AB, finns så många fördelar med att ha ett AB.

Läs några för och nackdelar om AB och Enskild firma här: https://blogg.pwc.se/foretagarbloggen/aktiebolag-eller-enskild-frma-sa-ska-du-valja

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-27 klockan 22:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.