Förhandla bolån
Sök:

Förhandla bolån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Agnes

ställde för sedan frågan: Förhandla bolån

Hej! Tack för en superintressant blogg. Jag valde just att bli patron för det känns som en prisvärd investering! Jag har i dagsläget inget fondsparande men tänkte börja med det.

Om några månader går delar av vårt bundna bolån ut och det är läge att förhandla med banken igen. Eftersom halva lånet fortfarande är bundet två år till blir förhandlingen låst till en och samma bank. Det är en typ av bank som uppskattar helkundslösningar. För tillfället är vi bara delkunder eftersom jag själv har mitt sparande på annat håll. Jag har några 100 000 kr att investera. Frågan är alltså om jag borde förlägga fondsparandet i denna bank för att få ett bättre förhandlingsläge om räntan.

Jag har på flera ställen i bloggen sett att Nordnet eller Avanza rekommenderas för fondsparande. Man kan ju visserligen ha bolån via dem. Men om man nu vill ha en annan bank för sitt bolån, hur ser du då på att även ha sitt fondsparande via den banken? Hur motiverar du i annars i förhandlingarna med banken att du har ditt fondsparande i Nordnet?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min erfarenhet är att det går bra att byta bank även om man har ett bundet lån. Den övertagande banken får helt enkelt vänta två år på att ta över det bundna lånet.

Du får väl begära ett par offerter och se vad som händer.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret Nestor. En föjdfråga blir då hur ni andra gör. Har ni bolån och fonder i samma bank?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Agnes
 2. Vit pil

  Hej Agnes!
  Jag har mitt bolån på länsförsäkringar och även de konton som behövs för att hantera lön, räkningar, bankkort osv. Besparingarna har jag dock på ett ISK på Avanza för att det är smidigt och billigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kakan
 3. Vit pil

  Fonderna kostar samma på banker! Dock har nätbankerna större utbud och bättre hemsidor. Det beror alltså på hur intresserad du är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Agnes!

Om du vill ha ditt sparande på Avanza eller Nordnet men ändå vara helkund hos din bank, så kan du köra på att spara det minsta möjliga där, brukar vara ca 500kr/månad.
Sedan vid valda tidpunkter flytta över dessa pengar till Nischbanken du väljer så du har allt samlat där.
Det enda storbanken kräver är att du har ett månadssparande, inte att pengarna ligger kvar där.

Våga vara otrogen mot din bank!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-08 klockan 12:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.