Förhindra att oekonomisk 18-åring får tillgång till sina fonder?
Sök:

Förhindra att oekonomisk 18-åring får tillgång till sina fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Förhindra att oekonomisk 18-åring får tillgång till sina fonder?

Hej!

Vi har en snart 18-åring dotter som vi sparat till i fonder sedan hon var liten (dessvärre i hennes eget namn). Både hon och vi föräldrar är överens om att det är dumt att hon får tillgång till detta nu när hon blir myndig, eftersom pengarna då kommer att gå till allmän konsumtion och inte till något vettigt. På banken säger de att om vi säljer (den största) fonden och flyttar pengarna till oss föräldrar kommer de att göra en anmälan till överförmyndaren och att det kommer att betraktas som att vi stjäl pengar från vårt barn. De föreslår kapitalförsäkring med villkor för när hon får ut pengarna.

Finns det något annat alternativ? Och när de säger kapitalförsäkring menar de då att jag som förälder får starta en sådan i mitt namn med henne som förmånstagare (jag kan ju teoretiskt sett ändra förmånstagare senare, antar jag)?

Hoppas på svar, för 18-årsdagen närmare sig med stormsteg.

M v h Helena

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om ni är överens med dottern är det väl bara att invänta 18årsdagen och då kan hon överföra pengarna till din nystartade KF med dottern som förmånstagare?

Om nu banken avser anmäla till överförmyndarnämnden vid försäljning så kanske det är en god ide att ringa dit och förklara läget och be om deras input.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-24 klockan 10:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.