Förklara risken i att investera i indexfonder för mig, tack!
Sök:

Förklara risken i att investera i indexfonder för mig, tack!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Vera

ställde för sedan frågan: Förklara risken i att investera i indexfonder för mig, tack!

Jag funderar på att investera 400.000 kr + ett månadssparande enligt nybörjarportföljen (i minst 10 år) och Jan skriver att man tar en lagom risk då. Men jag förstår inte riktigt på vilket sätt man tar en risk. Vilka situationer eller händelser skulle kunna leda till att man förlorar sina pengar när man köper indexfonder? Börsen går ju alltid upp och ner – är det inte bara att avvakta tills börsen går bra innan man gör några uttag ur fonderna? Kan man verkligen förlora allt om man inte är tvungen att ta ut pengarna vid en viss tidpunkt?

Skulle vara väldigt tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I teorin kan du förlora allt, men om börsen beter sig som den brukar så är det väldigt osannolikt om du har en lång sparhorisont. Om man inte behöver pengarna i samband med ett börsfall så kan man, precis som du skriver, vänta med att ta ut pengarna till dess att börsen gått upp igen. Detta är inte unikt för indexfonder utan de fungerar i detta hänseende som alla andra aktiefonder.

/Kim Lind (enkel-ekonomi.blog)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-14 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.