Försäljning av fastigheter privat i Enskilda firman eller starta Bolag och paketera Fastigheterna?
Sök:

Försäljning av fastigheter privat i Enskilda firman eller starta Bolag och paketera Fastigheterna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Försäljning av fastigheter privat i Enskilda firman eller starta Bolag och paketera Fastigheterna?

Hej. idag har jag några mindre hyresfastigheter i min enskilda firma. Jag har som mål att sälja dessa om några år för att använda överskottet till att investera i en större fastighet. Vad jag har förstått så finns det två huvudvägar.

Alternativ 1 Sälja i enskild firma

Den ena är att sälja fastigheterna ”privat” i den enskilda firman. Effekten av detta blir att jag kommer få betala 30 % skatt på den vinst som har uppstått i de olika fastigheterna. De skattade pengarna är sedan privata medel. Med dessa pengar kan jag investera i en större fastighet som köps i ett bolag. Pengarna sätts då in som ett ägarlån. Fördelen med ägarlån är att jag dels kan få en ränta på pengarna (ca 3 %) Räntan behöver jag bara betala 30% skatt på eftersom det räknas som kapitalinkomst. Den andra fördelen med detta är att ägarlånet kan jag amortera tillbaka till mig privat utan att det blir skatt på dem, förutom bolagskatten som bolaget måste betala på vinsten (amorteringen är ingen kostnad utan kan bara tas ut efter att bolag betalat bolags skatt).

Alternativ 2 paketera fastigheterna i AB

Det andra alternativet är att starta ett ”moderbolag” och sedan paketera de olika fastigheterna i nybildade ”dotterbolag”. Detta medför kostnader i form av stämpelskatt (4,25%). Om man väljer att sälja fastigheterna till taxeringsvärdet  så håller man nere kostnaden för stämpelskatten. Fördelen med detta alternativet är att man vid en försäljning av ett dotterbolag kan ta hela försäljningssumman in i ”moderbolaget” utan att betala någon skatt alls. Moderbolaget kan sedan använda pengarna som insats för att köpa en ny stor fastighet som då bildar ett nytt ”dotterbolag”.

I alternativ 2 finns det mer pengar kvar att använda som insats vilket gör att man kan köpa en större fastighet som ger större intäkter.

I alternativ 1 har jag möjligheten att få ränta (som i fallet med ett ägarlån) med den låga beskattning inkomsten på räntan medför.

I alternativ 1 kan jag även amortera tillbaka pengarna som är insatta i form av ägarlån utan att skatta på dem.

Min slutliga fråga är således, vilket alternativ borde vara det smartaste?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bra sammanfattning även om jag vill korrigera dig något. Reavinstskatten är inte 30 utan 27 procent på hyreshus. Räntan på räntefördelnings-underlaget är inte cirka 3 utan dryga 6 procent.

Mycket talar för alternativ 2 även om ett bestämt råd är svårt att ge. Vänd dig till en duktig revisor och ge hen alla fakta så får du säkert en bra rådgivning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.