Försäljning fonder
Sök:

Försäljning fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Försäljning fonder

Hej,

Jag sålde dyra fonder i min gamla bank i januari och kommer behöva vinstskatta för dessa 2020. Just nu ligger jag väldigt bra till i skattetabellen, får inte tillbaka någon stor summa på skatten i år vilket betyder att jag egentligen inte behöver gå upp en tabell.

Men. I och med att jag vet att jag kommer behöva skatta på vinsten nästa år – borde jag gå upp en tabell då för att minska den summan? Eller ska jag använda pengarna som jag har undansatta på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej A!

Jag skulle rekommendera dig att räkna ut hur stor vinstskatten blir och sedan lägg undan dessa på ett räntekonto med insättningsgaranti!

Finns ingen anledning att ha dessa på börsen eller i räntefonder under ett års tid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tanken är inte att investera pengarna utan att gå upp en skattetabell för att minska restskatten som kommer bli nästa år. Är det värt att göra det eller ska jag ligga kvar i tabell 34 och ta hela smällen? Pengar finns undansatta på sparkonto med ränta och kommer kunna täcka upp både om jag ligger kvar i tabell 34 eller om jag höjer till 35.

  Alltså. Mer värt att ligga kvar i tabell 34 och få några hundralappar extra på lönen varje månad som investeras i mina fonder, eller höja till 35 och få några hundralappar mindre varje månad och samtidigt minska restskatten för nästa år? Pengar finns som sagt på ett sparkonto som täcker upp summan oavsett vilken tabell jag ligger i.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 2. Vit pil

  Hej!

  Förstår helt din tanke, däremot så är det bättre ekonomiskt att vänta med att betala tillbaka skatten vid deklarationen än att gå upp en tabell. Du kan då istället lägga dessa ”säkra” pengar på en sparkonto och få ränta, istället för att inte få någon ränta alls då du skattar bort pengarna.

  Men i detta låga ränteläge så spelar det nästan ingen roll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-19 klockan 09:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.