Försäljningsstrategi nybörjarportfölj
Sök:

Försäljningsstrategi nybörjarportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av H.Johansson

ställde för sedan frågan: Försäljningsstrategi nybörjarportfölj

Hej!

Jag har fått en del oplanerade utgifter på kort tid och behöver därför sälja av en del av mitt fondkapital. Tyvärr verkar det komma med dålig timing på börsen men jag har inget val.. Min fråga är vad jag borde ha för strategi i försäljningen. Bör jag sälja räntefonder (som inte tappat värde) eller aktiefonder? Eller det jag mest lutar åt att sälja av andelar så att min nuvarande fördelning bibehålls? Totalt måste jag sälja ungefär 5 procent av det investerade kapitalet.

Jag har kapital investerat i dessa fonder med följande fördelning (typ nybörjarportföljen):

Kort räntefond 20 %

Lång räntefond 20 %

Globala aktiefonder 45 %

Asienfonder(SPP Emergin markets) 10 %

Sverigefonder(Spiltan aktiefond investmentbolag) 5 %

 

Är jättetacksam för svar!

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din fördelning har föemodligen förändrats nu iomed att aktierna har tappat lite i värde.

Börja ta reda på vilken fördelning du har just nu.

Förmodligen är du överbalanserad i räntor eftersom de har behållt sitt värde och aktierna har tappat lite.

Då säljer du räntefonder och nästa gång du har pengar köper du aktiefonder.

Efter din försäljning om 5% räntor kan du antingen ombalansera portföljen. Dvs sälja ännu mer räntor och köpa upp aktieandelen till 60% igen.

Eller så kan du vänta tex 6-12 mån innan du ombalanserar om du precis gjort det nu i jan.

Håll lite koll så att portföljen inte driftar för långt bara. Då riskerar du att ligga underviktad aktier när (om! 😱) det vänder igen.

När sentimentet vänder vill du ha 60% aktier.

Lycka till

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har din riskvilja och tidshorisont ändrts för de pengarna som du ska ha kvar i fonder? Eller är det samma som förut?

Det neutrala är att sälja av så att du har samma fördelning mellan aktier och räntor efteråt.

Om du säljer av bara räntor så innebär det att du får en högre risk än vad du hade tidigare. Om du säljer av bara aktier så får du en lägre risk.

Jag skulle titta på vad målet är med de pengar som ska fortsätta vara investerade. Samtidigt så är 5% så lite att det inte spelar så stor roll. Det blir på marginalen. Med det i åtanke kan du sälja vad som helst.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-27 klockan 15:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂