Försiktig general med arv om ca 300 kkr
Sök:

Försiktig general med arv om ca 300 kkr

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

ställde för sedan frågan: Försiktig general med arv om ca 300 kkr

Tacksam för era kloka tankar kring hantering av ett arv på ca 300 kkr. Sparhorisont 5 år med hänsyn till egen kommande pensionering om ca 7 år. Just nu ligger pengarna på ett konto med i i stort sett obefintlig ränta. Vill inte gambla för mycket med tanke på sparhorisonten.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Håkan!

Med 5-7 års spar horisont och en snar pension så ska du nog inte satsa mer än en 50% i Aktier/aktiefonder. Du kanske ska spara på två ställen. En del i fonder en annan del på ett vettigt räntebärande konto istället för räntefonder. Själv är jag inte så pigg på räntefonder, pga. risken för att de går ner i värde när/om räntor går upp och inte heller företagsobligationer med konkursrisken i en tuffare nergång. Räntefonder ger ju ändå inte mer än 1-2% kanske 3% avkastning så jag föredrar sparkonto med 1% som är säkert men bankgaranti.

Så en ide kan vara att du tex månadsspar 12.5 kkr i månaden i ett år för att långsamt stega in 150 kkr i aktiefonder (mix av indexfonder global, Sverige, lite Asien som du kan hitta alternativ för här på sajten).

De andra 150 kkr kan du tex sätta på Hoist, Svea spar, Collector eller Avida och binda det på 1-2 år för att få 1-1.3% ränta.

Lite ideer om inget annat

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-23 klockan 08:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.