Försiktiga portföljen: Varför 35% av räntor
Sök:

Försiktiga portföljen: Varför 35% av räntor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AG

ställde för sedan frågan: Försiktiga portföljen: Varför 35% av räntor

Hej,

När jag tittar på försiktiga portföljen, Jan Bolmeson rekommenderar 35% i räntor (15% AMF Räntefond Mix, 10% AMF Räntefond Lång, 10% Spiltan Räntefond Sverige).

 

Här är avkasting per år för de sista 5 år:

AMF Räntefond Mix: 1,10 % per år

AMF Räntefond Lång: 1,42% per år

Spiltan Räntefond Sverige: 1,47% per år

 

Är det inte bättre att bara allt i ett sparkonto med Komplett till exempel, som är 1% per år avkastning? Eller finns det en annan logisk bakom?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur menar du bättre?

mindre avkastning och mindre risk på bankkontot.

1% -30% skatt = du får behålla 0,7%

skatten på isk är ca 0,5%

får du mer än riskfria räntan plus isk skatten så har du tjänat mer på räntefonderna än sparkontot till högre risk

tex Amf lång 1,42% – isk skatt 0,5% = du får behålla 0,92%

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man gör den snitt år ränta från de 3 räntorna ((1.1(15/35))+(1.42(10/35)+(1.32*(10/35))), det blir 1.25 % per år, då 0.75% efter skatt.

  Men Komplett behåller man 0.7% efter skatt.

  Jag har fortfarande svårt att förstå hur Jan tänkte om detta.Jag tror inte att någon skulle investera i ränta istället av sparkonto bara för att tjäna 0,05% mer varje år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej AG!

Du tänker rätt. Jag själv kör heller inga räntefonder för stunden. Jag misstänker att största anledningen till varför Jan har det i sina portföljer är för att de ska bli mindre volatila och att känna att man har en liten krockkudde i dåliga tider. Men precis som du säger så kan man få 1% ränta utan bindningstid och även mer om man binder. Jag personligen gillar inte att binda utan vill ha lite torrt krut ifall det skulle ske någon dipp/krasch eller om det dyker upp någon annan möjlighet i livet. Vi såg ju nu under corona-kraschen när vissa räntefonder låstes helt och då kan man inte längre använda räntorna för att handla aktier med..

Nja, jag lägger hellre pengarna på sparkonto och sover gott om natten när jag vet att dom är lättillgängliga. Har man dessutom ett isk där man har låt säga 80 000kr rena aktier/aktiefonder och sedan 20 000kr på ett sparkonto så har man ju egentligen en 80/20-portfölj, månadssparar man då 800 i portföljen och 200 i sparkontot så är det samma sak som att ha en 80/20-portfölj..

Det kanske är fel, men det är i alla fall så jag resonerar.

//Drojn

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg: jag kör så här i mitt privata sparande i alla fall. I tjänstepensionen går det ju inte att göra på samma vis, dvs lägga på ett sparkonto, så där kommer jag blanda in räntor när tiden är inne.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Drojn
 2. Vit pil

  Hej Drojn,

  Du sa: ”Jag misstänker att största anledningen till varför Jan har det i sina portföljer är för att de ska bli mindre volatila och att känna att man har en liten krockkudde i dåliga tider.”

  Ska inte portföljen bli mindre volatila också om man spara pengarna på sparkonto? Jag har fortfarande svårt varför han valde räntorna istället av sparkonto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-20 klockan 11:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.