Förslag på avsnitt, buffert konto
Sök:

Förslag på avsnitt, buffert konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jimmy

ställde för sedan frågan: Förslag på avsnitt, buffert konto

Hej,

 

Tror de skulle vara intressant att sätta ihop ett buffertkonto som innehåller 80/20 eller 90/10 med räntor/aktie. Där prio är att få en tillväxt precis över inflation och som samtidigt har möjlighet att snabbt kunna utnyttjas som buffert.

Frågor som kan vara intressanta. Vilka sorts räntefonder ska man ha i denna portfölj? Ska de vara depå istället för ISK då förväntad utdelning ändå blir så pass låg? Hur länge är de ok att ha pengarna låst för något som är tänkt som buffert? Ställer de till de att ha de på en nätbank, då detta betyder fler dagar innan man kommer åt pengarna?

Personligen har jag nu min buffert på en storbank till 0% ränta vilket känns fel (varför låta banken tjäna pengar på mig utan att jag får något tillbaka?). Men känns inte heller riktigt rätt att börja byta bank för buffert för 0,6-0,8%, man går ju då fortfarande minus…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En buffert som täcker inflationen till lägsta möjliga risk låter som mina kriterier. Här är min buffertportfölj:

 • AMF Räntefond Lång 65%
 • Spiltan Högräntefond 35%

Den kombinationen ger lägst volatilitet och den förväntade avkastningen ligger på runt 2% (2,4% historiskt). Intressant är att AMF har en risk på 1,9% och Spiltan 2,7%, men tillsammans är risken bara 1,5%. Det är fördelen med diversifiering.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  På Preem MasterCard och Shell MasterCard får du 1,5 respektive 2% ränta för de första 15.000kr du har insatt där. 30.000 i buffert räcker ganska långt. Går att ta ut pengar vi meddelande till banken eller betala med de gratis korten och då får du 0,5% i bonus.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har min buffert på SBAB av precis den anledningen. Förlorar fortfarande på det pga inflationen men ränta hos min egen bank mot 0% känns fel.

Mitt buffertkonto har bara 0,6% ränta men det är jätte-enkelt och snabbt att överföra pengar mellan mitt lönekonto hos LF och kontot hos SBAB. Oftast får jag pengarna insatt på samma dag och annars är det senast morgonen därpå.

Jag har funderat på att byta till något annat räntesparande med fonder men tycker det är okej som det är nu. Jämfört med hela mitt sparkapital handlar det inte om mycket pengar, jag månadssparar inte i min buffert och kontot är smidigt att hantera.. precis som en buffert ska vara när saker blir akut.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-20 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.