Första steget att investera
Sök:

Första steget att investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linda

ställde för sedan frågan: Första steget att investera

Tack vare RikaTillsammans (jag är en relativt ny lyssnare) som gett mig en överblick känner jag mig redo att investera mina besparingar, tack! Men jag är fortfarande lite osäker på ”sista steget”..

Jag har ca 300 000 på ett bank konto, hälften av dessa är privatsparande för pension. Så om jag förstått deras kom igång råd så kan jag ta dessa 150 000 och investera 90/10 i aktier/räntor då min pension är om ca 30 år. De resterande 150 000 kan jag ta i Barnportföljen, 60/40, då jag kan behöva dessa pengar inom 5-10 år. Men nu till det som får mig att tveka, vad är vad inom dessa procenter? Jag har blivit kund hos Avanza och funderar på att köpa deras Avanza Global fond pga den låga avgiften, för mitt pensionsspar. Men det blir då 100% aktier, vart kan jag läsa mer om vad jag  bör spendera de andra 10% till? Eller är det klokt att ta 100% Avanza Global?

 

För Barnportföljen funderar jag på att ta en Fondrobot, dyrare i avgift men mindre risk. Kan jag köpa Lysa via Avanza, eller har Avanza egna fondrobotar?

 

Jag har försökt lyssna mig igenom avsnitt som går igenom detta men blir osäker då det kommer till att faktiskt ta steget och göra köpet. Tacksam för tips (och tålamod för nybörjarfrågor).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Linda,
Kul att du kommit igång!

Har du haft möjlighet att läsa igenom detta:
https://rikatillsammans.se/kom-igang-med-sparande/

Med vänlig hälsning, William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För att svara på din fråga (så gott jag kan).

  90/10 = Då menas det att man har 90% Aktiefonder och 10% Räntefonder.
  Ett förslag skulle då kunna vara att du, med dina 150,000kr, köper:
  90% Avanza Global
  10% Spiltan Räntefond Sverige

  Om du väljer att månadsspara så väljer du samma fördelning som ovan, 1 gång per år går du in och balanserar om så du återgår till din 90/10 fördelning.

  Ett annat alternativ, då det är 30år kvar tills du ska använda dina pengar, är att du köper Avanza Global för 100% av summan, sen när det är 9år kvar så börjar du ändra fördelning 1 gång per år till:
  90/10 (9år kvar)
  80/20 (8år kvar)
  70/30 (7år kvar)
  60/40 (6år kvar)
  50/50 (5år kvar)
  40/60 (4år kvar)
  30/70 (3år kvar)
  20/80 (2år kvar)
  10/90 (1år kvar)

  Lysa är en egen aktör på marknaden, det är också den som är utsedd till bästa fondrobot av RikaTillsammans.

  Risken är ”mindre” då den väljer fler fonder än vad du eventuell gör själv samt att balanserar om automatiskt åt dig. Men du kan få samma risk genom att kanske lite enkelt förklarat från min sida välja 60% Avanza Global och 40% Spiltan Räntefond Sverige.

  Du kan absolut välja Lysa för ditt 60/40 sparande som du ska använda inom 5-10år. Avanza har egna fondrobotar men dessa är inte lika bra som Lysa enligt RikaTillsammans genomgång.

  PS. Jag använder själv Lysa för följande portföljer, med den enkla anledningen att det sköter sig självt:
  90/10
  60/40
  Och en buffert spar på 20/80.

  Med vänlig hälsning, William

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
 2. Vit pil

  Hej William, Tack för råd! Jag har lyssnat igenom den podden du länkar till igen och nu bestämt mig för Avanza Global för pensionspengarna då lägre avgift än Lysa (så 100%)aktier och sen 2 konton hos Lysa, en 60/40 och en 20/80. Tack igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 3. Vit pil

  Finns ingen statistik på att Lysas portfölj är lägre risk då den har fler antalet fonder?
  Avanza Global investerar i ca 2000 bolag över hela världen, räcker inte det som diversifiering så vet jag inte vad :)

  Men bra val Linda!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-08 klockan 15:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.