Förstår inte hur man väljer fonder
Sök:

Förstår inte hur man väljer fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Isak Toivanen

Den här artikeln publicerades 2017-04-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Förstår inte hur man väljer fonder

Hej! Tänkte börja med att säga att jag verkligen uppskattar bloggen och har lärt mig väldigt mycket. Jag har inte hållit på så länge med aktier och är heller inte så insatt än. Som jag förstår de så ska man helst investera i fonder, men de finns så många olika och jag vet inte vad det är man ska gå efter. Ska man kolla på hur dom har gått innan eller ska kolla på andelen ränta och aktier i en fond?  Finns det några exempel på bra fonder att kolla på?

Tack på förhand

/ Isak 17 år

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Isak,

Det finns väldigt många saker att tänka på, men några saker som kan vara extra bra att ha koll på är:

Fondavgift, en fonds avgift ligger generellt mellan 0%-2% och betalas årligen av ägaren av fonden oavsett fondens utveckling. Ju enklare upplägget är desto billigare är generellt fonden. T ex. indexfonder är oftast väldigt billiga (0-0.2%).

Om man inte vet så mycket om fonder så bör man generellt välja indexfonder (på nordnet så finns Nordnet Superfonder med 0% i avgift, på avanza finns avanza zero med 0% i avgift som är bra exempel).

Sedan finns det andra typer av fonder än indexfonder, t ex. räntefonder, i dagsläget ger de en väldigt låg avkastning, men kan vara bra om man har ett månadsspar.

Det finns generellt väldigt få fonder som kan berättiga en hög avgift (min åsikt om hög avgift är >0.5%, men det är väldigt lågt om man jämför), för att de inte har haft en speciellt mycket bättre utveckling om man tar bort avgiften.

Tänk på att alltid jämföra en fond med ett index som inkluderar återinvestering av eventuella utdelningar (ett så kallat return index, t ex. SIX return index).

Tips på fonder att börja med:
Nordnet Superfond/Avanza Zero (Indexfond)
DNB Global Indeks (Global indexfond)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skulle också börja med att läsa min artikel om de bästa fonderna, där kan du läsa kring hur jag resonerar.

  Återkom gärna med fler frågor!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-05 klockan 20:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.