Försvinner pengarna du lagt på aktier för alltid om du hamnar på 0?
Sök:

Försvinner pengarna du lagt på aktier för alltid om du hamnar på 0?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel Wallin

ställde för sedan frågan: Försvinner pengarna du lagt på aktier för alltid om du hamnar på 0?

Tex om jag köper aktie för 2000 aktiern går ner nu är min 2000kr 0kr är då dom 2000 borta för alltid eller får jag tillbaka dom/alt lite mer om aktiern går upp till eller överstiger vad jag köpte dom för?

vet inte hur jag ska formulera de bättre

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är ingen expert på området. Men om du fortfarande äger aktierna så kan ju inte dina pengar försvinna för alltid. Du äger X antal aktier, och värdet av dessa aktier förändras varje dag. Spelar ingen roll om dom är värda 0 kr eller 1000 kr idag, imorgon har dom ett nytt värde.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kan tillägga att det är därför aktier kallas för värdepapper. Du äger ett (digitalt) papper där det står att du har rätt till en viss procent av företagets nuvarande och framtida tillgångar och skulder. Hur mycket pengar du kan sälja pappret för beror på vad marknaden är villig att betala.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det beror på. Om företaget som du äger aktier i går i konkurs är aktierna inget värda och då får du inte tillbaks dina pengar. Sen finns det företag som Eniro som har gått ner mer än 99% och de trognaste aktieägare hoppas fortfarande på ett mirakel.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det behöver inte går i konkurs. Företag kan avnoteras från börsen. t.ex. Oriflame avnoterade från Nasdaq Stockholm

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Menar du att om företaget avnoteras från börsen då förlorar man alla pengar som var investerade i företagets aktier?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  MLT!
  Om jag minns rätt betalade de som löste in Oriflame några få procent över gällande börskurs. Tidningen Affärsvärlden tyckte att det var lite snålt.

  Men, aktieägarna förlorade alltså inte några pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-06 klockan 19:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂