Fortsätta spara i IPS?
Sök:

Fortsätta spara i IPS?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin Eriksson

Den här artikeln publicerades 2017-10-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Fortsätta spara i IPS?

Min mor har 200 000 kr på en IPS i Swedbank. Hon är 57 nu och vill fortsätta månadsspara 1000kr och börja plocka ut pengarna mellan 65-70 årsåldern. Hon har just nu Swedbank robur ip aktiefond men denna ska vi i vilket fall ändra till en eller flera lågkostnadsindexfonder!

Min plan är nu att flytta IPS:en till Nordnet som har större fondutbud samt ingen avgift på IPS:en.

Men min fråga är om hon ska fortsätta spara i IPS:en och därmed bli dubbelbeskattad eller om hon ska låta pengarna ligga där och öppna ett nytt ISK-konto där hon fortsätter spara? Vilket ger mest vinst i slutändan?

Det är ju frestande att fortsätta spara i IPS:en med tanke på att det ändå är 200 000 och hon kan spara i 10 år till, borde bli rätt stor avkastning på det?. Lite surt att ”börja om” tänker jag…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Varför skulle det vara frestande att spara i IPS:en? Det händer ju inget magiskt bara för att man lägger i hop pengarna i en stor hög.

Självklart ska din mor sluta spara i IPS:en och istället spara på ett förmånligare konto, exempelvis ISK.

Om hon sätter in 1.000 kronor i månaden på en IPS kommer de 1.000 kronorna växa lika mycket oavsett om kontot är tomt eller där redan finns 200.000 kronor.

Däremot kommer din mor slippa dubbelbeskattningen om hon istället sätter in 1.000-lappen på ett ISK.

Det verkar som att du har fastnat i en psykologisk fälla av typen mental bokföring när du tycker att man börjar om ifall man börjar att spara på ett ISK istället för att pumpa in fina pengar i den dåliga IPS:en.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok tack för din tydlighet:)

  Så du tycker det låter som en god idé att flytta IPS:en till Nordnet, fixa bättre fonder där till den och sen bara låta den jäsa där och istället skjuta till de nya pengarna till ett ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 2. Vit pil

  Vill du att din mor skall slänga 25 000 till 30 000 kr i sjön? Förlusten kan till och med bli ännu större.

  Säg att hon har 90 månader kvar till pension. Det blir 90 000 i sparande. Med en marginalskatt på 30% blir hennes skatt när hon lyfter pengarna 27000 kr helt i onödan. Hon får dessutom betala 30% på värdestegringen, vilket normalt sett är betydligt högre än om pengarna sparas i ISK.

  Om det tar en eller två eller tre timmar att fixa detta så här förtjänsten lika med timpenningen enorm.

  Tycker din mor att det är jobbigt att byta bank,så låt bli. Swedbank har ju via Robur Access en massa bra indexfonder med bara 0.2% i avgift. De tillhandahåller även Spiltans fonder. För den genomsnittliga spararen räcker detta gott.

  För den intresserade aktiespararen är Avanza och Nordnet klart överlägsna de övriga bankerna. De är både billigare och ger mer information. Den mindre intresserade spararen som är nöjd med att spara en tusenlapp i månaden kan lika gärna göra detta i Swedbank som någon annanstans.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Ja. Det var ju en nackdel! Avanza erbjuder Spiltan Investmentbolag i IPS , om Nordnet vet jag inget.
  Vill din mor vara kvar i Swedbank så får hon väl nöja sig med att vara utan Spiltan i Ips och spara desto mer av fonden i ISK.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-14 klockan 18:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.