Förtydligande av fyra-hinkar-principen för en gröngöling
Sök:

Förtydligande av fyra-hinkar-principen för en gröngöling

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nhi

ställde för sedan frågan: Förtydligande av fyra-hinkar-principen för en gröngöling

Go’ fredag!

Jag är en komplett novis och ska precis komma igång med ett ordentligt sparande för en gångs skull! Söker lite förtydligande av fyra-hinkar-principen för mig som inte kan läsa mellan raderna ännu.

 1. Jag har ett Spar+ Collector-konto med 0,65 i ränta hos Avanza, där jag har min blygsamma summa sparpengar just nu. Bör jag föra över dessa till ”bufferthinken”? Eller har jag missförstått vad bufferthinken är?
 2. Ni talar om att minst 10% av nettolönen bör gå till sparande. Hur bör dessa 10% fördelas i de tre hinkarna (jag har bortsett från den aktiva hinken eftersom att jag inte kan tillräckligt mycket än). Är det rimligast med en tredjedel i varje?

Det var nog alla frågor för den här gången. Lär dyka upp en hel del fler i framtiden förmodar jag. Tack för allt så länge!

Allt gott,

Nhi

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. Du skulle kunna se ditt sparkonto på Avanza som just bufferten, däremot hade jag gärna velat haft en del av min buffert väldigt lättillgängligt på banken där jag har mitt kort för att snabbt kunna betala oförutbestämda utgifter.

2. I teorin för fyra-hinkar-strategin så ska först bufferten fyllas helt innan man går vidare till nästa hink, samma med mellanrisken så kan den fyllas helt innan du går vidare till passiva. Om man ännu inte har något sparat kommer detta troligtvis ta år innan du når passiva, då skulle man istället kunna börja spara lite i varje. Hade däremot först prioriterat bufferten så att den är full innan du går vidare till någon annan hink.

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen! Tack för svaren. Det har nu dykt upp lite fler frågor som jag hoppas att du kanske kan bemöta! Om jag redan har en ”färdig” buffert hos Avanza, behöver jag börja med en ny hos Lysa? Eller ska jag flytta över dem pengarna från Avanza till Lysa istället?

  Allt gott,
  Nhi

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nhi
 2. Vit pil

  Hej!

  Nej, en buffert är en buffert och den kan du ha var som helst.
  Däremot så rekommenderar jag dig att inte ha den på Lysa, en buffert ska enligt mig vara lättillgänglig och kunna nås gärna samma dag, då är inte Lysa ett alternativ.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jag missförstod nog att fyra-hinkar-principen innebar att ha allt sparande på samma ställe, men då förstår jag nu. Tack så himla mycket för hjälpen!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nhi

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-27 klockan 10:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂