Förvalta pengar åt förälder med henne som förmånstagare?
Sök:

Förvalta pengar åt förälder med henne som förmånstagare?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Imoralo Mühgel

ställde för sedan frågan: Förvalta pengar åt förälder med henne som förmånstagare?

Min mor har blivit änka  och har en låg pension. Hon äger ett sommarhus värt ca 1 miljon och har ca 1 miljon på ett bankkonto. Hennes vardagsekonomi går inte ihop och hon vill ge bort huvuddelen av pengarna till oss barn. Delvis för att kvalificera sig för bostadsbidrag (bor i hyresrätt).

Hon vill informellt behålla en del av pengarna men att jag ska förvalta dem. Jag är sambo med flera barn. Hur skulle ni lösa detta? Blir potentiellt krångligt om jag mot förmodan skulle dö före henne.

Betackar mig för de uppenbara moraliska invändningarna även om jag förstår och respekterar dem.

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har hon ett sommarhus är det väl tveksamt om hon får något större bostadsbidrag.

Vad är problemet? Hon har ju en miljon att leva på?!

Jag är också pensionär. Det skulle aldrig falla mig in att skänka bort min villa och min förmögenhet för att få bostadsbidrag.

Har du flera syskon. I så fall blir det problem om något skulle hända dig. Även om inget händer dig, så är det lätt att syskon och ingifta tror att du skor sig på din mors bekostnad.

 

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller fullt med dig i dina invändningar. Tyvärr biter det inte på mor. För henne är det mer stressande att ta av sina besparingar varje månad än att ge upp kapital och formellt ägande av en fastighet.

  Jag har en utmärkt relation till mitt enda syskon som skulle få samma summor och 50 % av fastigheten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Imoralo Mühgel
 2. Vit pil

  Jag tycker att det inte är krångligt om allting står på papper för att undvika bråk och syskon är medvetna om vad är pågår i början.

  Man kan skriva ett gåvobrev och villkor (om du vill) te.x. din mammas pengar bara till du och din syster/bror. Din mamma kan skriva ett testamente ska bli ett bra sätt att undvika bråk om pengarna när hon dör.

  Du har ett sambo förhållande och din sambo kan inte dela dina tillgångar (tex. pengar, värderpapper…). Dina barn kan dela dina pengar om du är död.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-07 klockan 09:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.