Förvaltning av förmögenhet till efterlevande
Sök:

Förvaltning av förmögenhet till efterlevande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebbe

ställde för sedan frågan: Förvaltning av förmögenhet till efterlevande

Vad är det strategiskt smartaste att skapa en fortsatt förvaltning av förmögenheten så att den fortsätter växa och blir tillgänglig för flera generationer inom mitt släkte?Tex. Wallenbergarnas stiftelse äger stor del i Investor, så är det stiftelse som är det smartaste?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ta inte illa upp, men jag har en helt annan inställning.

Varje generation måste få bestämma själv. Ett barnbarn till dig kanske behöver pengar till att köpa en en jordbruksfastighet, att starta ett företag eller vad som helst. Skall du då från andra sidan graven påverka detta?

Man kan heller inte förutspå vad som är rätt förvaltning några generationer framåt. Ett exempel. Min var var tonåring när  börskraschen och den efterföljande depressionen kom i slutet av 20 och början på 30-talet. Hans inställning till aktier påverkades givetvis av detta. Hade jag följt i hans fotspår hade min ekonomiska situation inte varit i närheten av vad den är idag.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sebbe, jag söker själv information kring detta då jag inser att jag själv inte kommer hinna bli ekonomiskt oberoende. Istället vill jag skapa någonting bestående för framtida generationer så de slipper samma uppförsbacke som jag och just nu ser det ganska positivt ut. Jag har kikat lite på det här med stiftelser men det verkar inte vara något för en privatperson av skattemässiga skäl. Jag har heller inget familjeföretag att förvalta utan enbart en portfölj där pengarna rullar in – i gengäld ingen arbetsinsats. En idé är att varje barn får ett tillskott motsvarande 0,5-1,0 medelårslön per år utan att ta av grundkapitalet, fritt disponibelt för dem att sätta lite guldkant på tillvaron och minnas sin gamle mor och far. Många resonerar som så att det är lika bra att spendera pengarna själv eftersom man ändå inte får ta med sig dom till himlen, men så resonerar nog inte Wallenbergarna m fl och så har dom det också lite bättre. I USA och andra länder är det vanligt med ”wealth management” och detta ämne saknar jag på denna blogg. Kanske någonting för bloggaren att fundera kring. Jag vill ju inte överlåta portföljen till enbart ena barnet av tre möjliga även om de kommer bra överens så vill jag ju kunna kanalisera detta för några flera generationer framåt. Jag vet även att det finns privata förvaltare men jag vet inte vad dessa kostar och hur portföljen är tänkt att fortleva över generationer. Vi får hoppas att vi kommer framåt i denna fråga.
Bästa hälsningar, Gurra

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det är inte vi i Sverige som ska behöva spara för kommande generationer, men jag förstår vad du menar.

dör du med skuld så har du levt för mycket, dör du med negativ skuld så har du levt för lite.

det gäller både privatpersoner, företag och stater.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-14 klockan 06:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.