Förvaltningsavgifter
Sök:

Förvaltningsavgifter

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Förvaltningsavgifter

Hej!

Dum fråga kanske och ber om ursäkt om jag som den novis jag är missförstått alltihop.Jag har ett ISK konto på Nordnet som följer din Nybörjarportfölj ganska väl. När jag räknar ihop alla förvaltningsavgifter får jag 2,3%Jag har även ett ISK hos Swedbank där förvaltningsavgiften är 1%Nybörjarportföljen har gått marginellt bättre än den på Swedbank. Jag hade tänk flytta allt till ETT men nu kan jag inte motivera att flytta till Nybörjarportföljen.Rekomenderar du att ombalansera Nybörjarportföljen och försöka få ner förvaltningsavgiften genom att välja bort lite dyrare fonder. Eller är Swedbank ett bra val?

Med vänliga hälsningar

Anna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är något som inte stämmer. Vilka fonder är det? Du ska inte summera ihop dem, utan du ska räkna summan av respektive fonds andel.

Exempel

Global indexfond 70%, avgift 0,20%

Sverigefond 20%, avgift 1,60%

Tillväxtfond 10%, avgift 0,40%

(70%*0,20%)+(20%*1,60%)+(10%*0,40%)=0,50%

är du med på hur jag räknar? Detsamma gäller för fondens utveckling. Byt ut fondavgiften ovan till fondernas utveckling för en given tidsperiod så får du hur mycket din portfölj utvecklats.

Exempel

Global indexfond 70%, utv 1år 11,9%

Sverigefond 20%, avgift 1,60%, utv 1 år 8,6%

Tillväxtfond 10%, avgift 0,40%, utv 1 år 14,7%

(70%*11,9%%)+(20%*8,6%)+(10%*14,7%%)=11,52%.

 

Är du med på hur jag räknat? Med indefonder ska du aldrig komma över 0,40%-0,50% i total förvaltningskostnad.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Då ber jag om ursäkt.
  Jag har som sagt missuppfattat och summerat ihop alla avgifter.
  Den dyraste fonden jag har är IKC Avkastningsfond, med 0,60% förrvaltningsavgift.

  Tack så mycket för upplysningen. :)
  Nu ska här räknas om och räknas rätt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ann

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-10 klockan 19:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.