Förväntad avkastning globalfond
Sök:

Förväntad avkastning globalfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Förväntad avkastning globalfond

Hej,

Jan säger ofta att förväntad avkastning på en globalfond är ca 6%.

När jag kikar på tabellen här: https://en.m.wikipedia.org/wiki/MSCI_World så får jag en CAGR runt 4%

Så gör jag något fel här? Annars känns väl 4% som ett mer rimligt antagande?

 

Vänligen

 

Anders

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej. Jag får CAGR till 9.8 %

  • Totalt 87.16 gånger pengarna under 48 år (1 + (-0.0198) * 1 + 0.1956 * … * 1 + 0.2307)
  • 9.8 %  =  87.16 ^ (1/ 48)

En mer rättvisande siffra, justerad för inflation (vilket jag gjorde baserat på SCB:s KPI) ger mig 5.2 % i CAGR.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jämför man Globalfonder som Länsförsäkringar Global Indexnära, Skandia Global Exponering A, SPP Aktiefond Global A och Nordea Indexfond Global säger samtliga att snitt-avkastningen (per år) under en 5 års period = 23.6%.

Källa: morningstar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När man tittar på en graf över utvecklingen av MSCI world så syns det att tillväxten skedde från 1980 till 2000, därefter har det fluktuerat inom ett rätt smalt spann fram till 2012, då värdet började öka igen. Ser inte ut att vara någon speciellt bra investering alls, om jag inte missförstår något fundamentalt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-26 klockan 08:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂