Förväntad avkastning på pensionsspar
Sök:

Förväntad avkastning på pensionsspar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Förväntad avkastning på pensionsspar

Varför föreslår minpenaion.se endast 2.1% avlastning i deras pensionsprognos?

 

Om jag använder standardexemplet med 2,1% avlastning och pensionsavgång vid 65 med samma uttag resten av livet kan jag plocka ut 31000kr före skatt. Om jag ändrar till 8% avkastning blir det 79600kr.

 

Varför är det rimligt att förvänta sig 8% på en 90/10 portfölj på ett ISK, men bara 2% på sitt pensionsspar enligt minpenssion.se

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

En rekommendation jag hört i MinPensionspodden är att man räknar med en relativt låg avkastning, för att det är bättre att räkna med lite lägre än att räkna med något högre och riskera att bli besviken. Något i den stilen var formuleringen, inte exakt citat.

Sen räknar de nog inte heller med att alla som sparar är insatta i investeringar och gör val som ger i snitt 8% avkastning heller. Utgå från det som känns rimligt för just ditt investerande.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Så vad är rimlig avkastning efter inflation, avgifter och skatt om man sparar i en 90/10 portfölj i 20-30 år och börjar idag? 3-4%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Jag hade räknat på 4% även om det är mycket möjligt att det blir högre i slutändan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Tack! Börjar man idag känns väl 4% kanske rimligt. Om man råkar komma in på marknaden efter en ny krasch a lé 2008 kanske man kommer upp i 6% på lång sikt istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Det skulle absolut kunna bli mer än 6% över tid, inte omöjligt :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-10 klockan 15:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.